Egyértelmű nyomait találták a Pest megyei medvének, 24 órás megfigyelést indítottak

Gyorsan kiderült, hogy nem téves riasztásról van szó.
Kapcsolódó cikkek

Mint ismert, szerdán medveriadót rendeltek el a Pest megyei Acsán, miután egy helyi lakos bejelentést tett arról, hogy medvét látott a falu melletti erdőben.

Bár korábban előfordult az országban olyan is, hogy vadetetőt néztek medvének, ezúttal hamar kiderült, nem téves riasztásról van szó.

A Pilis Parkerdő közleménye szerint az acsai önkormányzat jelezte nekik a történetet, szakembereik pedig a helyszínre siettek, ahol a medve jelenlétének egyértelmű nyomait rögzítették, amiről haladéktalanul értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársait. A Parkerdő honlapján két fotót is megosztottak a medve lábnyomáról.

Pilisi Parkerdő

A két szervezet szakemberei közösen folytatják a terület átvizsgálását.

Közölték, az állat mozgásának nyomon követése és tartózkodási helyének pontos meghatározása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyezett ki. A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a lakosság számára fontos információkat közzéteszi a honlapján.

Felhívták rá egyúttal a figyelmet, miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete. A Gödöllői Erdészet területén telepített vadkamerák folyamatos, 24 órás megfigyelési adatai, valamint a hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök rendszeres ellenőrzései is ezt a célt szolgálják.

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túrájuk, sétájuk során mégis találkoznának medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

Kapcsolódó
Három kategóriába sorolták a kóborló medvéket
Legvégső esetben kilőhetik az emberre veszélyes nagyvadat.