Mozaik

Emberre veszélyes medvéket ártalmatlanítottak Erdélyben és a Tátrában

pixabay
pixabay
Mindkettőt lelőtték.

A tavasz beköszöntével egyre gyakoribbak a medveészlelések a Tátra szlovákiai részén és Erdélyben is. A túlszaporodott állomány egyedei egyre bátrabban jelennek meg lakott területeken az élelemszerzés reményében, de akár emberre is támadnak és hatalmas pusztításokat végeznek a háztáji gazdaságokban.

Kapcsolódó
Európa legnagyobb medvéjét lőhették ki Székelyföldön
Liechtenstein hercege volt az elkövető.

Április utolsó hetében az Alacsony-Tátrában és az erdélyi Csobotfalván is a medvék elleni fellépés legdrasztikusabb eszközéhez folyamodtak az illetékesek: kilőtték az emberre veszélyes nagyvadakat.

Egy csobotfalvi gazdaságba egy négy-öt éves medve tört be az éj leple alatt, ráijesztett az ott lakó férfira, majd az istállóban négy juhot és három bárányt pusztított el. A helyi bizottság döntése értelmében ártalmatlanították a nagyvadat, amely valószínűleg a város egyéb részein is gondokat okozott volna

– írta a Székelyhon.

A szlovákiai barnamedve beavatkozó csoport az Alacsony-Tátrában kénytelen volt kilőni azt a medvét, amely Trangoškától és a Štefánik menedékházhoz vezető turistaút körül mozgott, tájékoztatott a magas-tatra.info weboldal.

A medve a turisták felelőtlen viselkedése miatt elvesztette félénkségét és veszélyeztette a látogatókat. A négyéves, 62 kilogrammos nőstény a közelmúltban rendszeresen feltűnt a településeken található szállodák és panziók környékén, de a Holt denevérek barlangja közelében is megfordult

– nyilatkozta Kristína Bocková, az Állami Természetvédelmi Ügynökség munkatára.

Szakemberek szerint a problémás medvéket medvemenhelyen sem lehetett volna elhelyezni, mert hozzászoktak a szabad élethez, nem tudtak volna alkalmazkodni a fogságban mesterségesen létrehozott körülményekhez.

Kapcsolódó
Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik