Mozaik

635 kilós Alaszka legkövérebb medvéje

Online szavazással döntöttek az Alaszka legkövérebb medvéjének járó címről, mely idén a 747 nevű barna medvéé lett, írta az MTI.

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park több mint 2200 barna medvéjének egyikét kedden érte a szerencse a Kövér Medve Hetében zajló online szavazás eredményeként.

747 megérdemelte a győzelmet, idén annyit szedett magára, hogy úgy tűnt, már júliusban téli álomba merülhetett volna, de ő folytatta a falást, amíg szeptember végére a hasa a földig nem ért

– írta közleményében a nemzeti park.

A Kövér Medvék Hetében a rezervátum dolgozói kiválasztanak 12 állatot, fotókat tesznek közzé róluk. Idén múlt szerdától keddig várták a voksokat. Az ünnepi héten vidáman és ötletesen ismertetik meg az emberekkel a távolból a természet és Alaszka kincseit.

Elképesztő videót rögzített egy férfi a grizzly medvecsaláddal való találkozásáról
Ilyen higgadtan nem túl sokan reagáltak volna a találkozáskor.

A Katmai medvéi több mint 450 kilogrammosra is megnőhetnek a nyári habzsolás alatt, a téli álom idején azonban testtömegük harmadát is elveszthetik.

A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot is magába foglaló hatalmas nemzeti park arról híres, hogy itt élnek a legsűrűbben a barna medvék. Nyáron és ősszel leginkább a Brooks folyónál gyűlnek össze, hogy a vízben az áramlattal szemben, a szaporodási helyük felé úszó lazacokat megfogják. A vadászatukat webkamerán is lehet követni.

Idén a folyó még csábítóbb medveparadicsommá változott a rekordszámú lazac miatt

– mondta el Naomi Doak, a nemzeti park sajtósa.

Csak a látogatók hiányoztak: a nyári csúcsidőben korábban naponta átlagosan 500-an voltak kíváncsiak a nemzeti parkra, a világjárvány azonban napi 50-100-ra csökkentette a számukat.

A sok lazac és a kevés ember miatt a medvék teljesen birtokukba vehették a folyót

– tette hozzá.

A verseny weboldala szerint egyébként a győztes medve legalább 1400 fontot, azaz 635 kilót nyom.

Kiemelt képünkön a győztes medve, azaz 747. Fotó: National Park Sevice/Naomi Doak

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik