Mozaik

Tiltakoznak a Pireneusokba tervezett medvetelepítés ellen

A környezetvédők szerint létfontosságú a térség törékeny ökoszisztémájának fenntartása.

Újabb barna medvéket kell betelepíteni a Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusokba a populáció megerősítésére – közölt a barnamedvék védelmével megbízott Ferus egyesület.

A jó hír az, hogy 2018-ban újabb két barna medve érkezett októberben Béarn térségbe. De még hosszú út áll előttünk

– hangoztatták a szervezet illetékesei. A térség biodiverzitásának növelésére telepítették vissza a barna medvéket a határ menti hegyvidékre a nyájaikat féltő állattenyésztők heves tiltakozása ellenére.

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A Keleti- és a Középső-Pireneusokban, a hegység francia oldalán több mint 40 barna medve él, az Atlanti-, más néven Nyugati-Pireneusokban azonban egy vadász 2004-ben kilőtte az ott élő utolsó medvét, Cannelle-t. Két hím barna medvét már korábban betelepítettek a térségbe, Béarn vidékére, ezekhez hoztak októberben nőstényeket Szlovéniából.

Ne nézzünk a szemébe, ha medvével találkozunk
Ha odajön hozzánk, feküdjünk hasra.

A Ferus szakemberei azt remélik, hogy a két nősténynek, Claverinának és Soritának már jövőre bocsaik lesznek. A környezetvédők szerint létfontosságú a térség törékeny ökoszisztémájának fenntartása, amelyet az emberi tevékenység és a klímaváltozás veszélyeztet. Szakértők szerint a Keleti- és Középső-Pireneusokban élő, két ütemben, 1996-ban és 2006-ban megalapozott medvepopuláció még nem eléggé életképes, szükség van a mennyiségi, de még inkább a minőségi (genetikai) megerősítésükre. A Pireneusokban ma élő összes medve Szlovéniából származik, vagy onnét betelepített állat leszármazottja.

A medvék betelepítése nyomán idén 70 százalékkal, 448-ra nőtt a juhtenyésztők által a francia kormányhoz benyújtott kártérítési kérések száma csak Ariege megyében, ahol a leghevesebb az állattenyésztők ellenállása a környezetvédők tervei ellen.

A Ferus közölte azt is, hogy a franciaországi farkaspopuláció is veszélyben van, idén 45 állatot lőttek le a kormány által engedélyezett programban, amely lehetővé teszi az állattenyésztőknek a vadállat kilövését, ha az veszélyezteti a nyájat.

A csoport közölte:

decemberben panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a francia állam ellen, mondván az nem képes biztosítani a farkasok védelmét.

Franciaországban mintegy 500 farkas él azóta, hogy az 1990-es években elkezdtek visszatérni az Alpokba Olaszország felől, és már máshol is, köztük a Pireneusokban és az északkeleti, Németországgal határos térségekben is előfordul a vadállat, írta az MTI.

Fokozott farkasveszélyre figyelmeztették az állattartókat az Aggteleki Nemzeti Parkban
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a farkasok több nyájra rátámadtak az utóbbi hetekben.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik