Páratlan geológiai csoda a Déli-Bakony ölelésében

Ezt mindenkinek látnia kell.

Úrkút, ez a Veszprém megyei település látszólag olyan, mint bármely másik a környéken. Békés, rendezett község, a Déli-Bakony lankáin. Ám aki ellátogat ide, igazi geológiai csodát láthat.

Itt található ugyanis az egész világon egyedülálló földtani értékeket rejtő védett terület, az úrkúti Csárdahegyi Őskarszt.

Kapcsolódó
Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka
A látvány igazán lélegzetelállító.

A XIX. században a Csárdahegyi erdőkben mangánércet bányásztak. Ekkor fedezték fel a jura kori sziklafalat, mely bizonyítja, hogy százmillió évvel ezelőtt e területen még trópusi klíma uralkodott, és a Bakony területén tenger hullámzott. A közép mély jura tenger üledékei a mészkő, a gumós, agyagos és tűzköves mészkő, a mészmárga, a kovás márga, valamint a sugárállatkákból képződött radiolarit.

A ma 2,2 hektárnyi földtani természetvédelmi területet 1953-ban nyilvánították védetté. Igazán helytálló az állítás, hogy nincs hozzá hasonló kőtáj Európában. Ez geológiai tulajdonságaira és a látványára egyaránt vonatkozik. A Csárdahegyi Őskarszt nevezetessége a csárdahegyi mészkő és a mészkőben található alsó – triászban élt karlábúak mészvázai, amelyek szintjelző ősmaradványok.

Vitathatatlan geológiai jelentősége mellett az őskarszt látványra is hihetetlenül impozáns. Láttán az ember azt érzi, hírtelen Amerika kanyonjaiban találta magát.

Kun Orsolya

A falu közepén, táblák segítségével könnyedén megtalálható az utca, melynek végén ott áll a fakapu, a terület bejárata. Ide hivatalosan csak a lakók hajthatnak be, de egy párhuzamos utcával feljebb van egy kicsi parkoló, ahol meg lehet állni autóval. Ennek sarkából indul egy kék jelzésű út, ami a tanösvényhez vezet.

Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya

A tanösvény a fakaputól indul, és felül kerüli körbe a mélyedést. Az információs táblák mellett haladva  csodálhatjuk meg a szédítő látványt, miközben a hat tábla információk sorával is ellát bennünket.

Ezután leereszkedhetünk a katlanba. A falépcsőkön lefelé bandukolva nincs más dolgunk, mint magunkba szívni a hihetetlen látványt.

A Csárdahegyi Őskarszt az év bármely szakaszában szabadon látogatható, mindenképpen érdemes is megnézni.

Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya
Kun Orsolya

Aki az élményeket tovább fokozná, az ellátogathat a frissen renovált Kinizsi várba is Nagyvázsonyba, ami alig néhány percnyire található Úrkúttól.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Kapcsolódó
Kaptárkövek, ingókövek, salakkúpok: magyar természeti csodák nyomában
A maguk nemében egyedülállóak, látványra különlegesek és mindenképpen megéri felfedezni őket.