Virágzó vidékünk

Újra bevehető a Balaton-felvidék legendás vára

NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.
NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.
Tárt kapukkal fogadja a látogatókat a felújítás vége felé járó nagyvázsonyi Kinizsi vár. A renoválás már befejeződött, épp a kiállítások épülnek, de a kíváncsi látogatók már április közepétől körülnézhetnek, persze csak a kijelölt útvonalakon.

Nyártól már a teljes vár látogatható lesz, a tervek szerinti pompájában és programkínálatával. Itt interaktív kiállítások, foglalkozások és kulturális rendezvények is várják a vendégeket.

Kapcsolódó
Csodás romtemplomok a Balaton környékén
Minden kő a múltról mesél.

A Balaton-felvidék ékszerét Hunyadi Mátyás 1472-ben adományozta Kinizsi Pálnak a hadjárataiban tanúsított vitézségéért. A műemlék 1,6 milliárd forintból újult meg – tájékoztatott a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Mai szemmel meglehetősen furcsának tűnő területre, Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére épült a jellegzetes négyszögletű lakótornyos vár. A hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy fontos kereskedelmi útvonal ágazott itt el. A terület legfőbb előnye azonban az a bővizű forrás volt, mely a vizesárkot táplálta, illetve ivóvizet biztosított a várvédők számára ostrom idején is

– írta a szervezet.

NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Átlengi a történelem szele

A Kinizsi-vár egy része és a közeli Szent-Mihály kolostor romjai a mai napig fennmaradtak. Az eredetileg udvarháznak épült várat a 14. és 15. század fordulóján emelte a Vezsenyi-család. Ennek helyén emeltette 1463-64 körül Vezsenyi László, Mátyás király lovászmestere Vázsonykő várát, amely a mai belső várral azonos. Kinizsi átépítette és kibővítette a várat, ekkor készült el az ötszintes lakótorony és a nyugati szárny második emelete.

Nagyvázsony volt végvár a török időkben, de urai között tarthatta számon Bocskai Istvánt, Bethlen Gábort és Thököly Imrét is. A Rákóczi-szabadságharc után hadi jelentőségét veszítette, volt börtön is például.

A helyreállítása, régészeti kutatásai már 1954-ben elkezdődtek, a most befejeződött, nagyszabású renoválás 2019-ben indult.

Kapcsolódó
Boda király legendáját őrzi a győrvári erdő
A népmese szerint itt süllyedt el a gőgös király a közeli mocsárban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik