Virágzó vidékünk

Megmentették az enyészettől a csólyospálosi borbély kincseit

facebook/kvt média
facebook/kvt média
Az eredeti fogast, több évtizedes újságokat, egy tranzisztoros rádiót, de még egy gumilapból kivágott légycsapót is megmentettek.

Krizsán István borbélyt ismerte az egész falu, kevés volt az olyan férfi, aki nem fordult meg a műhelyében. Az életének 78. évében, tavaly elhunyt kisiparos műhelyének tárgyait közadakozásból megvásárolták a csólyospálosiak, és kiállítás nyílt a hagyatékból, írta a Baon.

Kapcsolódó
Fazont adott Európának a fiatal magyar fodrászlány
14 férfi vetélytársával egyedüli hölgyként versenyzett.

Pista bácsi műhelyét idéző miliő fogadja a helytörténeti gyűjtemény legújabb kiállítására belépőket Csólyospáloson. A támlásszék, a hatalmas tükör, kézi hajnyírók, pamacsok, arcszeszek, beretvák, ollók mind a Krizsán-féle borbélyműhelyből származnak.

Az eredeti fogast, több évtizedes újságokat, egy tranzisztoros rádiót, de még egy gumilapból kivágott légycsapót is megmentettek az enyészettől.

Krizsán István 1961-ban tett férfi fodrász szakmunkásvizsgát, öt esztendő múlva már a kisipari működési engedélyét is megkapta, és első műhelyében fogadta a kuncsaftokat.

Pista bácsi nemcsak a műhelyében dolgozott, kis bőrtáskájába – ami szintén ott függ a kiállított tárgyak között – bepakolva szerszámait házakhoz is eljárt, de még a kórházba is elment, hogy rendbe tegye a betegek arcszőrzetét.

Az időszaki kiállításon – ami jövő év májusáig látogatható – az élete alkonyán készített fényképek is idézik Krizsán István emlékét, akit műhelyében fotóztak.

A felvételeket a csólyospálosi származású néprajzkutató-muzeológus, Fodor Ferenc készítette, aki szorgalmazója volt a hagyaték megvásárlásának.

A mostani tárlat már a huszonötödik időszaki kiállítás a gyűjteményben. Közpénzt nem akartak a Krizsán-hagyatékra fordítani, így gyűjtést indítottak annak megvásárlására.

A polgármester által elektronikus úton szétküldött levélre már 4 perc múlva megérkezett az első felajánlás egy helybéli vállalkozótól, Temesvári Jánostól, és így pár nap alatt összejött a vásárláshoz szükséges összeg.

Kapcsolódó
Szarvas ugrott be egy fodrászszalon ablakán
Egy hajsütő vassal az agancsán az ajtón keresztül távozott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik