Virágzó vidékünk

Megújul a Pilis népszerű erdei kerékpárútja

Pilisi Parkerdő
Pilisi Parkerdő

Megkezdődött a Pilis Bike kerékpáros úthálózat 45 kilométeres szakaszának felújítása, a négy hónapig tartó munkálatok alatt egyes útvonalakat lezárnak az erdei kerékpárosok elől – közölte a társaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a beruházás költsége meghaladja az egymilliárd forintot. Az útszakaszok nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap, valamint számos helyen újjáépítik a több helyen alámosott, megcsúszott útpálya vízelvezetését, megerősítik az útalapot és a földműveket.

Az erdei kerékpárutakon 2022 nyarán és kora őszén a felújítás időtartama alatt szakaszos lezárások várhatók. Ezekről a Pilisi Parkerdő az aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatja a kerékpárosokat.

A felújítások természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érintenek. A munkálatok során nem vágnak ki fákat és a védett növények élőhelyét nem háborítják.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak.

A hálózat gerincét a ’70-es, ’80-asévekben épült aszfalt burkolatú erdei utak alkotják, melyek állapota mára – a folyamatos karbantartás ellenére – jelentősen leromlott, biztonságos kerékpáros közlekedésre belátható időn belül alkalmatlanná válhatnak.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 32 millió látogató keresi fel.

Kapcsolódó
Az erdő felett építettek kerékpárutat Belgiumban
10 méteres magasságban tekerhetünk rajta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik