Virágzó vidékünk

Szatymazon lesz az ország első otthonka kiállítása

flickr.com
flickr.com

Július 9-én az Őszibarack-fesztivál alatt nyílik meg Szatymazon Magyarország első és eddig egyetlen otthonka kiállítása – írta meg a szatymaz.hu. (Igaz, hogy Gálosfán rendeztek többször is Otthonka Fesztivált, de az műfajilag nem tekinthető kiállításnak – a szerk.)

Ez a ruhadarab a Kádár-korszak kultikus háziasszony-viselete volt, amely a keleti blokk országaiban volt népszerű. Így szól a szatymazi Dankó Pista Művelődési Ház felhívása:

A Kádár-korszakban minden asszonynak és lánynak volt otthonkája, de még ma is sokan használják a vidéki élet szimbólumát, a „szaladgálati asszony-ruhát”. A Dankó Pista Művelődési Ház (Szatymaz) egy országos kiállítást tervez, ahol a Szeged környéki, homokháti településekről gyűjtött nejlon- és egyéb anyagú otthonkákat mutatjuk be. Ha megvan még a nagymama, vagy édesanya otthonája, esetleg a saját nem használt otthonkáját szeretné megmutatni, adja kölcsön, vagy adja örökbe a kiállításra!

A faluház otthonka-gyűjtő felhívására már többtucatnyi otthonka érkezett, és a megnyitóra tervezett élőzenés divatbemutatóra is jelentkeztek lelkes amatőr manökenek.

Aki szeretné a gyűjteményt gyarapítani, az július első napjaiban még megteheti. A felajánlott otthonkákat katalogizálják, kérésre a kiállítás után visszaadják tulajdonosaiknak.

De szívesen vesszük, ha minél több darabot örökbe adnak és azok így a tervezett országjáró és határon túli vándorkiállítás részévé válnak

– írták.

A kiállításra szánt otthonkákat a következő helyen lehet leadni:

Dankó Pista Faluház, 6763 Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42.

infovonal: 30 3 722 622

(A nyitóképünk a gálosfai Otthonka Fesztiválon készült 2011-ben.)

Kapcsolódó
Olvasói sztorik