Virágzó vidékünk

Sárgulnak az erdők a Bükkben, olyan, mintha már ősz lenne

horváth csongor
horváth csongor
Felsőhámorban és Lillafüreden már söpörni kell a lehullott faleveleket.

Sárgulnak és hullanak a falevelek a Bükkben. A szárazság annyi fát érint, hogy olyan, mintha már október lenne, pedig még augusztus sincs. Már most olyan, mintha ősz lenne, olvasható a Lillafüred online közösségi oldalon.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotók a bükki erdőtűz pusztításáról
100 hektáron égett az erdő, azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték túl a lángnyelvek pusztítását.

Sárguló faleveleket és kiszáradt fákat fotóztak a Zsófia-kilátó környékéről, Felsőhámorban és Lillafüreden pedig már söpörni kell a lehullott faleveleket.

A gyors lombhullatás kapcsán Mihók Istvánt, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettesét kérdezték.

A száraz, jelentősebb csapadék nélküli téli és tavaszi időszakot forró, száraz nyár követte, ami az erdősítések mellett már az idős erdőket is megviselte. Korábban előfordult, hogy a nyári szárazság miatt augusztus végére az idős fák elhullajtották leveleiket jelentősebb következmények nélkül. Ezekben az években a fák éves növedéke visszaesett, azaz az évgyűrűk szélessége keskenyebb volt az
átlagosnál

– mondta a szakember.

horváth csongor

A tölgyesekben jelenlévő csipkéspoloska károkozása – ami a tölgyesek szinte egyöntetű sápadását, a fotoszintézisre alkalmas levélfelületének csökkenését okozza a levéllemez szívogatásával – majd augusztusban éri el a csúcspontját.

A fiatal erdősítésekben jelentős aszálykárok keletkeztek, természetesen itt a hiányzó csemetéket az őszi-tavaszi erdősítési szezonban pótoljuk. Azonban már az idős fák lombjának külső pereme, olykor a teljes lombkorona is száradni kezdett, ami a szakembereken kívül az erdőlátogató turistáknak is szembetűnő. Tovább rontja esztétikailag a képet, hogy a bükkmakk kupacsa – azaz a magház – már most, sok esetben beérés nélkül levörösödött, s nagy felületen mutat súlyosnak látszó képet

– fűzte hozzá Mihók István.

Kapcsolódó
20 évig eltarthat a leégett bükki erdő újraéledése
A Bükki Nemzeti Park szerint sok értékes növény és rovarfaj pusztulhatott el a júliusi erdőtűzben, és akár 10-20 év is kell, hogy a terület regenerálódjon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik