Virágzó vidékünk

Rendkívül gyenge lehet az idei almatermés

Pixabay
Pixabay
Nem kizárt, hogy a 300 ezer tonnát is alig éri el a termésmennyiség, ami a sokéves átlag fele.

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon – közölte a Fruitveb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Nem kizárt, hogy a 300 ezer tonnát is alig éri el a termésmennyiség, ami a sokéves átlag fele.

A sűrítménygyártásra szánt léalma mennyisége 170 és 190 ezer tonna közöttire becsülhető, ami a feldolgozókat is kedvezőtlenül érinti, ugyanis ennyi alapanyag a léüzemek kapacitásának alig a felére elég. Termelési költségeik nemcsak a rossz kihasználtság, hanem a drága földgáz miatt is magasak lesznek.

Az almapiac számára az előző évek is rosszul alakultak, főképp a fagykárok miatt. A kedvezőtlen előzmények miatt 2022 a vízválasztó lehet, a termelők nyereség helyett az idén is csupán a veszteségek csökkentésére gondolhatnak.

A szervezet korábbi tájékoztatása szerint Európa több nagy almatermelője közül Lengyelország és Olaszország jó terméssel zárhat, az európai raktárakban pedig lényegesen több alma volt júliusban, mint egy éve. A múlt héten megjelent hírekből viszont kiderült, hogy a térség államai közül Horvátország és Románia szintén termésvisszaeséssel számolhat. (MTI)

Kapcsolódó
Végleg kiszorult az almapiacról régi kedvencünk, a Jonatán
Egy kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának számított. De miért nem lehet már kapni?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik