Virágzó vidékünk

Önkéntesek tisztították meg a Tisza forrásvidékét

youtube / Call-Action Programme
youtube / Call-Action Programme
Kárpátalján a hulladékszállítás hiánya miatt évek óta halmozódott tonnaszámra a műanyaghulladék.

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be önkéntesek a Tisza ukrajnai forrásvidékén – írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál.

Kapcsolódó
Pénteken indul a jubileumi PET Kupa a Felső-Tiszán
A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket.

Ukrajnából és Romániából évente csaknem tízezer tonna szemét érkezik a folyón Magyarországra, ezért fontos a hulladékkezelési kapacitás növelése. Ráadásul az ukrajnai háborús helyzet miatt továbbra sincs megoldva a hulladékkezelés a szomszédos országokban.

A Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programja ebben próbál segíteni, kétéves együttműködés keretében támogatja a hulladékgyűjtési és hulladékfeldolgozási képesség növelését, és a Tisza megtisztítását.

youtube / Call-Action Programme

A Call-Action program célja, Ukrajna és Magyarország folyóit megvédeni a műanyag szennyezéstől. A program első hét hónapjában összegyűjtött és feldolgozott 280 tonna hulladékkal a kétéves program 690 tonnás vállalásának 40 százalékát teljesítették az önkéntesek segítségével.

Április végén a szervezők Dinnyéshát közelében már kitakarítottak egy szennyezett ártéri területet, akkor száz zsáknyi, mintegy hatszáz kilogrammnyi hulladék gyűlt össze. Eddig több mint huszonegy települést, huszonkilenc iskolát, és több mint hatvanezer lakost és diákot vontak be a PET Kupa által kezdeményezett programba.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik