Virágzó vidékünk

Megérkeztek az első vadludak Tatára

Szabó Máté
Szabó Máté
Újra gyönyörködhetünk bennük.

Jelenleg még a nyári ludak vannak többségben, de ahogy telnek a napok, úgy veszik majd át a lilikek a vezető szerepet.

Bár a az idei Tatai Vadlúd Sokadalomra csak november 26-án kerül sor, az első nagy lilikekre már nem kell tovább várni. A minden évben látogatók ezreit vonzó országosan ismert látványosságot nem érdemes kihagyni, hiszen a Sokadalom idején több tízezer madár lepi el Tatát és az Öreg-tavat.

Bár a ludak nagyobb számban november elején érkeznek, a Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook oldala már hírt adott arról, hogy az első madarak megérkeztek a Ferencmajori-halastavak területére.

Az első nagy lilikek már megérkeztek, éppen hét példányt észleltek a halastavak területén. Mondhatjuk, hogy beindult a szezon!

A hazánkba érkező ludak túlnyomó része körülbelül 18 nagy gyülekezőhelyet használ rendszeres pihenőhelyként. Egy-egy kiemelt éjszakázó helyen, mint amilyen a tatai Öreg-tó, akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet. Enyhe teleken végig kitartanak, de ha nagy hideg és hó jön, ami megakadályozza őket a táplálék felkutatásában, akkor tovább állnak dél felé.

Amíg itt vannak, addig nap, mint nap lehet gyönyörködni reggeli „kihúzásukban” és esti hazajövetelükben, a „behúzásban”.

Kapcsolódó
Alaposan meglepett mindenkit, micsoda madárritkaság tűnt fel Győr mellett
Győr-Moson-Sopron megye területén első ízben fordul elő ez a ritka madárfaj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik