Virágzó vidékünk

195 szarvasbikát terítettek le szeptemberben Zalában

Nyolcvan százalék az érmes trófeák aránya.

21. alkalommal rendezték meg a trófeaszemlét Szentpéterföldén a Zalaerdő Zrt., ahol a területen működő vadásztársaságok tagjai és a vendégvadászok megtekinthetik az elejtett bikák lezsűrizett trófeáit.

Kapcsolódó
Fegyveres vadászok védik a szarvasoktól a hevesi falut
Az állatok jelenléte csökkent, de nem szűnt meg.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője az eseményen elmondott beszédében kiemelte, hogy egy trófeaszemle mindig ünnep, egyfajta megállás, amikor ki tudunk szakadni a napi rutinból, a rohanásból, amikor egy kicsit megállunk értékelni, és megnézzük ezeket a különleges trófeákat. Hangsúlyozta, hogy azok a trófeák, amelyeket egy szemlén kiállítanak, mindig évtizedes gazdálkodási múlt eredményeit képviselik.

A szezon elején a szakemberek borúlátok voltak a hirtelen növekvő árak miatt, úgy látták, hogy ha olyan mértékű vadkár jelentkezik idén is, mint a korábbi években, az megrendítheti a hazai vadgazdálkodási rendszert. De aztán ami másnak negatívum volt, nekik kedvezett: az aszály elnyomta a vadkárokat.

Kovács Ferenc hozzátette: amellett, hogy az elmúlt évtizedekben megszerzett hírnevet megtartjuk, a vadállomány-szabályozás fókuszában nem a mennyiségnek, hanem a minőségnek kell állnia, és minden vadászatra jogosultnak erre kell törekednie.

A Zalaerdő Zrt. négy vadászterületén 195 gímbika esett 2022 szeptemberében, ezek közül 116 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 26 darab, 69 darab ezüst- és 61 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 39 darab.

Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,62 kilogramm. 11 kilogramm feletti trófeasúlyúból 6 darabot, 12 kilogramm felettiből 3 darabot, 14 kilogramm felettiből pedig 1 darabot láthattak az érdeklődők.

Kapcsolódó
Lelőtték a Miskolc belvárosában sétáló szarvast
Az állattal a Szentpéteri kapui temetőben és a Kis-Hunyad utcán is találkoztak a járókelők.
Olvasói sztorik