Virágzó vidékünk

Gyönyörű őszi ruhát öltött a Bélkő-hegy

Pozsgai József jocó
Pozsgai József jocó
2008 elején nyilvánították védetté a hegy 550 méter feletti „sapkáját”.

A Bélkő-hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. A hegy fehérlő szikláit a középső és késő triász korban képződött mészkő alkotja, olvasható a Wikipédián.

Pozsgai József jocó
Pozsgai József jocó

A Bélkő-hegy oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, ekkorra azonban a bányafal veszélyessé vált, ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták. A messziről is látható lépcsőket a vájárok munkája alakította ilyen formájúvá: gyakorlatilag legyalulták a Bélkő-hegy tetejét, számítások szerint ma 7 millió köbméter hiányzik a hegyből.

Az égetett mész gyártása 1998-ban, míg a cementgyártás 2000-ben fejeződött be. A bánya bezárására a tájrendezés után, 2003-ban került sor.

Pozsgai József jocó
Pozsgai József jocó

A délnyugati orom 1984-től a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A művelés alatt állt két bányatelek, valamint a harmadik telek 2003-ban került a Bükki Nemzeti Park tulajdonába, és 2008 elején miniszteri rendelettel védetté nyilvánították a hegy 550 méter feletti „sapkáját”.

A hegy eredeti, bár lapos csúcsa áldozatul esett a cementgyártásnak, azonban egyik épen maradt ormáról fantasztikus panorámában lehet része a túrázóknak. Ez egy mesterségesen kialakított orom a csúcsra vezető, 2003-ban átadott Bélkő Tanösvény végén.

Pozsgai József jocó
Pozsgai József jocó

Jól belátható innen a Bélapátfalvát körülvevő dombvidék, a Bükk-vidék csúcsrégiójának vonulatai Szarvaskő irányában, a távolban kéklő Mátra, valamint az alul elterülő felhagyott felső kőbánya. A tanösvényen visszaindulva pár száz méter után a Bükk-vidék csúcsrégiójának északi lejtői és csúcsai vehetők szemügyre, tiszta időben pedig akár a Tisza-tó és a Tátra havas vidéke is látszik innen.

Pozsgai József jocó
Pozsgai József jocó

Pozsgai József Jocó – aki természetfotóival már többször megajándékozta olvasóinkat – a napokban a Bélkő-hegyen járt, és készített gyönyörű fotókat az őszi ruhába öltözött hegyről és környezetéről.

Kapcsolódó
Kincsként óvják a Bükk kaptárköveit
2016 óta a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungarikumok listáját is gazdagítják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik