Virágzó vidékünk

Sóballa és bajuszpázsit virít a sóvirágos pusztán

facebook / knpi
facebook / knpi
Apró szépségek.

Ősszel különös szépségű növények borítják a szikes pusztát – írta Facebook bejegyzésében a Kiskunsági Nemzeti Park.

A Kiskunságban a szikes területek mostoha talajadottságait és a szélsőséges időjárási körülményeket elviselő növényfajok ilyenkor nagy területeket borítanak.

facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A nyárra kiszáradt, repedezett vakszikfoltok közelében jól érzi magát a magyar sóballa, a hegyes bajuszpázsit és a sziki őszirózsa.

Utóbbi növény virágzása a nyár második felében kezdődik, tömegesen szeptemberben jelenik meg a pusztán, virágai az első fagyokig kitartanak. A magyar sóballa az Alföld jellegzetes endemikus növénye. A Kiskunság mellett, a Hortobágy déli részén, a Nyírségben, a Kisalföldön és a Mezőség érintetlen szikesein egyaránt előfordul.

facebook / knpi

A szikes pusztán főként a nyári időszakban megfigyelhető a sóvirágzás. A vakító fehér foltok kialakulását az okozza, hogy a talajban lévő ásványi sók átmenetileg a felszínre kerülnek és ott kiválnak, kikristályosodnak, majd később ismét a talajba oldódnak.

A sóvirágos területek rendszerint az év nagy részében vízborította szikes tavak, erek kiszáradásával jönnek létre. A tartós vízborítás miatt ezeken a helyeken évelő növényzet nem tud fennmaradni, a szélsőséges környezeti viszonyokhoz csak kevés faj tud alkalmazkodni.

Kapcsolódó
Csodálatos vadvirágok nyomában járnak a dél-alföldi pusztaságban
A sétán a kosborokon kívül a látogatók találkozhatnak a puszta szintén védett értékéve, az árvalányhaj állományaival, mélyebb fekvésű részeken pedig a szintén védett Kisfészkű aszattal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik