Virágzó vidékünk

Biztonságosabban lehet motorozni Borsodban és Baranyában

Magyar Közút
Magyar Közút
Évente 1200-1300 motoros baleset történik.

Motorosbarát szalagkorlátokat telepítenek tizenkét Baranya megyei és egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyszínre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. együttműködésében.

A Magyar Közút közleménye szerint Baranya megyében a 66-os főút Mánfa térségi szakaszán már felkerültek a vezetőkorlátok mellé a motoros-alácsúszásgátló elemek és hamarosan a Pécs-Abaliget összekötőút 11 szakaszára, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Trizs és Aggtelek közötti mellékútra is kihelyezik az eszközöket.

A motorosbarát szalagkorlátokat olyan útszakaszokra tervezték, ahol a táj és az utak vonalvezetése is csábító a motorosok számára, akik azonban sokszor a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek. A statisztikák szerint országosan évente 1200-1300 motoros baleset történik, ennek mintegy 5 százaléka, 50-60 halálos kimenetelű. A halálos balesetek leggyakrabban útkanyarulatokban, pályaelhagyás miatt történnek.

Az országban nem ezek az első ilyen szalagkorlátok, Pest megyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében is található ilyen. Utóbbi helyszínen további jelek segítik a motorosokat, az egyik ívnél speciális útburkolati jelek és neonsárga hátterű figyelmeztető jelzőtáblák kerültek ki, zöld vonallal kijelölték az optimális ívet a motorosoknak, az ellenkező irányú forgalmi sávok közötti távolság tartása érdekében fehér színű új útburkolati jeleket festettek fel a szakemberek.

Figyelemmel kísérik az új helyszínek baleseti adatait is, folyamatosan gyűjtik majd a tapasztalatokat, hogy további motorosok által kedvelt útszakaszokon is kihelyezhessenek hasonló közlekedésbiztonsági elemeket.

Mindemellett felhívják a figyelmet, hogy az új védelmi eszközök mellett is fokozott óvatossággal, a KRESZ és az adott helyszínen érvényben lévő korlátozások, szabályozások alapján vezessenek a motorosok és autósok egyaránt, hogy érdemben csökkenhessen a motoros balesetek száma.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik