Virágzó vidékünk

Elindult a szavazás: ezekből kerül ki a 2023-as Év Vadvirága

Getty Images
Getty Images

Elkezdődött a 2023-as Év Vadvirága szavazása, közölték a szervezők a Facebookon.

Ezúttal a szavazásra jelölt fajok főként a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődnek, így megtalálhatók sztyeppréteken, sztyeppcserjésekben és erdős sztyeppréteken egyaránt.

A három jelölt a szőrözött hajtású borzas len (Linum hirsutum), a csodás virágú tarka nőszirom (Iris variegata) és a puhán szőrözött tő- és szárlevelű selymes peremizs (Inula oculus-christi).

A szavazás 2023. január 5-ig tart, az eredményt másnap hirdetik majd ki.

Szavazni ezen a linken lehet.

Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott, melyek megismertetésén keresztül a természetvédelem és a vadon élő növények iránt érdeklődő emberek sokasága érezte magáénak ezek megőrzésének fontosságát, és vett részt az adott Év Vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon.

Az év vadvirága címet elnyerte már többek között a csodaszép leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és az impozáns szibériai nőszirom is, de rajtuk kívül még számos látványos, vagy éppen rejtőzködően apró vadvirágunk várja, hogy felfedezze a nagyközönség.

Kapcsolódó
A nők doktora a pásztortáska
Számtalan kiváló hatása van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik