Virágzó vidékünk

Bezár Győr messze földön híres cukrászdája

Google Maps
Google Maps

Bezár januártól Győr egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto, számolt be róla a Kisalföld.

A cukrászda 1986 nyarán nyitott meg, a jelenlegi tulajdonos, Cseh István 1991. március 12-én vette át az üzemeltetését. A fénykorban, főidényben 10-15-en is dolgoztak, mostanra hárman maradtak. Egyik munkatársa három évtizede dolgozott az üzletben, neki sikerült a Pápai út elején lévő cukrászatukban helyet adni, ott továbbra is megtalálhatók a kedvelt édességek.

Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő. Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Minden a kétszerese, háromszorosa lett

– mondta.

Példaként említette, az E.On-nal új szerződést kellett kötnie, amelynek értelmében novemberben ki kellett kifizetnie előre a januári, 650 ezer forintra nőtt villanyszámlát, miközben még nem tudhatja, kinyit-e egyáltalán. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámlái összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árul, mondta.

A cukrászdában a csúcs a kilencvenes években lehetett. Amikor nyitott, a városban még kevés cukrászda volt. A Benedetto mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről. Mint Cseh István visszaemlékszik, volt vendége, aki Budapestről Bécsbe utazva állt meg nála mindig a tejszínes cappuccinóért. Amikor kezdtek, egy ötdekás gombóc fagyi 2 forint 50 fillért volt, és nem győzte cserélgetni a vaníliástégelyt, úgy vitték.

Akkoriban volt, hogy összeért a közeli virágüzletnél és a fagyizónál várakozók sora. Tizenkét fajta fagyit árultunk. A sétálókehelyért hatalmas tömeg állt sorban. A kezdetekben tizenegy-tizenkét forintért adtuk, most annak az ára is 1600 forint felett van

– emlékezett vissza Cseh István.

Gondolatait azzal zárta, a cukrászdák a legnagyobb vesztesei lesznek a válságnak. Még egy vendéglátóhely is kiszállíthat, ők nem. Hónapok óta csökken a forgalmuk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal.

Véleménye szerint a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni.

Kapcsolódó
Tömegével zárhatnak be januártól a vendéglátóhelyek
A tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg a mostani rezsiválságot sokan nem fogják túlélni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik