Virágzó vidékünk

Egymilliárd forint a legdrágább balatoni lakás

Jófogás
Jófogás

Az országos híradásokban nagyjából ősz óta pedzegetik az ingatlanszakértők, hogy az infláció, az energiaválság és a háborús helyzet a lakáspiacot sem kíméli. A napokban arról írt a 24.hu, hogy csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt, a szakértők 20 százalékos visszaeséssel számolnak.

A Gazdasákutató Zrt. felmérésben pedig arra jutott, hogy jövőre stagnálhat az ingatlanpiac.

Ezért érdekesség képpen futottunk egy kört a hazai ingatlanpiac kínálatai közt megnézve több internetes hirdető oldalt is, hogy vajon vidéken, hol és mennyibe kerülnek a legdrágább ingatlanok.

Nagy meglepetés nem ért bennünket, hiszen a Balaton mindent visz ebben a versenyben is.

Az ingtlan.com egy Balaton környéki szőlőbírtokot és kastélyt kínál 2,231 milliárd forintért, egy 936 négyzetméteres családi rezidencia pedig 1,5 milliárd forintba kerül Balatonfüreden.

925 millióért pedig lehet venni egy vízparti penthaus lakást 145 négyzetméteres alapterülettel és 416 négyzetméteres terasszal Balatonfenyvesen.

Ezen az oldalon a megyei városok közül Debrecen nyerte a luxusingatlanok futamát, az Egyetem utcában fél milliárd forintért árulnak egy 213 négyzetméteres penthouse lakást, ami jövőre épül fel egy exkluzív lakóparkban.

ingatlan.com

Az Ingatlanbazáron a balatonfenyvesi luxus penthouse mellett kínálnak 700 millió forintért egy 576 négyzetméteres, 16 kis garzonra osztott ingatlant, a vízparttól 5 percre.

A Duna House kínálatában lehet megvásárolni azt a szombathelyi kúriát 950 millió forintért, amiről már mi is írtunk korábban és itt a második legdrágább vidéki kínálat egy szentendrei 368 négyzetméteres házikó a hegyen 920 millióért. A balatoni kínálatban egy balatongyöröki és egy siófoki vendégház áll az élen 800-800 milliós vételárban.

A Jófogás ingatlanos oldalán Siófokon kerül 1 milliárd forintba egy modern lakópark 4. emeleti 60 négyzetméteres lakása, ez így 16 633 333 forintos négyzetméter ár és ez az abszolút csúcstartó.

Végül azért azt is megnéztük, hogy 30 millió forintból – ami még talán lakás, ház vásárlásánál nem egy elrugaszkodott összeg – tudunk-e venni beköltözhető ingatlant a Balatonnál. Az első két találat a parttól 20 kilométerre Tapolcán egy szépen rendberakott panel volt és ugyan ezt a kategóriát találtuk Veszprémben is. Partmenti városban a legolcsóbb lakást Siófokon találtuk 36 millióért 60 négyzetmétert, majd egy teljesen felújított 50 négyzetmétereset Keszthelyen 40 millióért.

A házak tekintetében pedig azt tapasztaltuk, hogy 33-35 millió forint az a határ, ahol már beköltözhető és lakható ingatlant lehet kapni például Keszthelyen, Badacsonytomajon és Balatonlellén is, de közös jellemzőjük az 50-60 négyzetméteres lakótér, a vízparttól távolabbi fekvés és a közepes állapot, így 1-2 éven belül biztos, hogy hozzá kell nyúlni a ház valamely részéhez.

Kapcsolódó
Közel kétmillió forint négyzetmétere egy új, balatoni ingatlannak
A Zala megyei ingatlanpiacon például már 42 százalékkal többet költöttek idén a vevők, mint 2020-ban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik