Virágzó vidékünk

A valaha volt legnagyobb madárinfluenza-járvány tombol Európában

Unspplash
Unspplash
Tovább növekedett a baromfi- és vízimadarak körében Európában észlelt magas patogenitású madárinfluenza-esetek száma nyár óta – írja a Világgazdaság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az uniós referencialaboratórium  legutóbbi jelentésére hivatkozva.

Bár a tengeri madártenyésztő telepeken csökkentek az esetszámok, a vízi madarak és baromfik esetében nőtt az észlelések száma. A baromfiknál feltehetőleg a vízi madarakon keresztüli terjedéssel függ össze az esetek növekedése.

A jelenlegi a valaha megfigyelt legnagyobb madárinfluenza-járvány Európában.  A 2021 októberétől 2022 szeptemberéig tartó időszakban 37 európai országban 2520 kitörést jelentettek baromfi, valamint 227 fogságban tartott madár esetén, emellett 3867 vadon élő madárnál észlelték a betegséget. Emiatt mintegy 50 millió madarat irtottak ki. A leölt állatok száma azonban ennél is jóval magasabb is lehet, mert a gócpontokban sok állatot megelőzési céllal öltek le.

2022 nyarán is szokatlanul magas volt az előfordulási arány, amit azt jelentette, hogy most nem volt egyértelmű különbség a járvány első évének vége és az idei, magas patogenitású madárinfluenza-szezon kezdete között, amely 2022 októberében kezdődött.

A fertőzés kockázata az európai emberek számára alacsony, a foglalkozásuk miatt fertőzésnek kitettek esetén pedig alacsony és közepes.

Jelenleg vizsgálják a magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinák baromfi esetén való rendelkezésre állását és mérlegeli a lehetséges vakcinázási stratégiákat. Ennek az eredménye 2023 második felében lesz elérhető.

Kapcsolódó
Madárinfluenza: minden baromfit ólba kell zárni az országban
Januárban több helyen mutatták ki hazánkban a betegség vírusát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik