Virágzó vidékünk

Továbbra is támad a madárinfluenza Európában

Unsplash
Unsplash
Az, hogy mennyire sikerül a járványt elkerülni, főként a baromfitartók tudatosságától és elővigyázatosságától függ.

Szeptember óta nem javult az európai madárinfluenza-helyzet, sőt, az őszi madárvonulás tovább növeli a vírus terjedésének kockázatát – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján.

Nem kötelező, viszont ajánlott a baromfikat bezárva tartani. Emellett a hatóságok is készenlétben állnak, hogy ha úgy alakul a helyzet, rögtön tudjanak lépni – ilyenkor például megalakulnak a helyi járványvédelmi központok és speciális eljárásrend lép életbe a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumában is.

Kapcsolódó
Kötelező tanfolyamot indítanának a baromfitartóknak
A képzésen minden évben részt kellene venni.

Az elmúlt egy hónapban az Európai Unióban összesen 47 baromfitartó gazdaságban, 37 fogságban tartott madarakat tartó intézményben és 323 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza H5N1, míg tovább két vadmadárnál a vírus H5N5 altípusát.

Az érintett országok: Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

Az, hogy mennyire sikerül a járványt elkerülni, főként a baromfitartók tudatosságától és elővigyázatosságától függ. Egyelőre nincs elzárási kötelezettség, de várhatóan eljön ennek is az ideje ismét.

Ekkor helyi járványvédelmi központokat alakítanak ki és módosított laboratóriumi mintakezelési rend lép érvénybe, melynek lényege, hogy madárinfluenza járvány esetén a megrendelők által személyesen behozott mintáknál még aznap megtörténik a PCR vizsgálat és az eredményközlés, amennyiben a vizsgálati minták legkésőbb 10 óráig beérkeznek a Nébih állatdiagnosztikai laboratóriumába. A mintaszállító gépjárművel behozott minták esetében pedig a beérkezés másnapján zajlik a PCR vizsgálat és az eredményközlés.

Magyarország ez év júliusában nyerte vissza madárinfluenzától mentes besorolását, ennek fenntartása az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke. Fontos, hogy a védekezés során minden szereplő elvégezze saját „feladatát”.

Kapcsolódó
Ne etessük a vízimadarakat, többet ártunk vele, mint segítünk
Szakemberek indokolják, miért ne tegyük!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik