Virágzó vidékünk

Sokorópátkán épül meg a világ legnagyobb székelykapuja

Facebook / Sokoró Kapuja
Facebook / Sokoró Kapuja
Az anyaország első olyan székelykapuja lesz a sokorópátkai, mely alatt közúti forgalom halad át. A kaput melletti parkba őshonos gyümölcsfákat telepítenek majd, emellett játszóteret, biciklis pihenőt és rendezvényhelyszínt is ki szeretnének alakítani.

Bemutatták a Sokoró kapu terveit – írta a Kisalföld.

A világ legnagyobb székelykapuját száz százalékban civil összefogásból szeretnék megvalósítani. Böjte Csaba ferences szerzetes lesz a kezdeményezés fővédnöke.

Vajda Péter ötletgazda elmondta, egy háromezer négyzetméteres területet vásároltak meg a célra, mivel a kapu mellett egy parkot is szeretnének létrehozni. A Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke kiemelte, a közel 30 milliós beruházáshoz, már rengeteg felajánlást kaptak, az anyagiak mellett több helyi vállalkozó alapanyaggal, szaktudással és munkával segít.

Facebook / Sokoró Kapuja

A hatalmas székely kapu 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles lesz. A kaput a tervek szerint 28 négyzetméternyi felületen faragásokkal díszítik.

A hatvannégy történelmi vármegye címerét mintázó domborműveket az adott vármegye területén élő fafaragóval szeretnék elkészíttetni, ezzel erősítve az összefogás üzenetét. A kész kapu körülbelül 11 és félt tonna lesz, a szükséges fát most rendelik, Erdélyből érkezik majd Sokoróra az alapanyag.

Várják azoknak a fafaragó művészeknek a jelentkezését, akik a 64 történelmi vármegye valamelyikében élnek és elkészítenék annak címerét. Az óriás kapu megépítését a 11737007-23744842-00000000 számlaszámon lehet támogatni. Február 18-án egy jótékonysági gálán gyűjtenek adományokat egy művészeti licit keretében, amire még várják az alkotók felajánlásait.

Kapcsolódó
Közel száz székelykapu a „termés”, de a mesternél nincs megállás
Amerikába és Japánba is eljutottak a székely motívumvilág szépségei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik