Virágzó vidékünk

Hiába a tűzijáték tilalom: a durranások miatt már szilveszterre felszívódtak a ludak Tatán

MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport
MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport
Néhány hangoskodóan ünneplő lakó miatt Tata lassan lemondani kényszerül nagyszerű értékéről.

Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye a szemünk láttára veszíti el varázsát, számolt be róla az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja a Facebookon.

Mint a posztban fogalmaznak, a tatai Öreg-tó Európa egyik legkülönlegesebb vízimadár telelőhelye, hiszen a kontinensen sehol másutt nem látni egy város közepén tízezer számra gyülekezni vadludakat, récéket, sirályokat és más vízimadarakat. A tó a távoli északról a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak az egyik legrangosabb pihenőhelye, amelynek védelmét helyi, országos és nemzetközi jogszabályok egyaránt biztosítják.

Tata városa okkal alkotta meg helyi rendeletét 2018-ban a tűzijátékok tilalmáról, hiszen több természetvédelmi civil szervezet is megkongatta a vészharangot, hogy ha a tűzijátékozás a korábbi szinten folytatódna, akkor előbb-utóbb búcsút inthet a tó a nemzetközi rangjának. A tataiak rendkívül biztató módon viszonyultak az új korlátozáshoz, és a tűzijátékok használata az elmúlt években a töredékére csökkent. Ezt meghálálták az itt pihenő vadludak is, hiszen az újév hajnalán ezerszámra, sőt tízezres mennyiségben is kitartottak az elszórtan mégis jelentkező tűzijátékok ellenére.

MTI/Vasvári Tamás

Négy szilveszter is úgy telt, hogy rendkívül kedvezőek voltak a tapasztalatok:

  • 2019-ben 13 400
  • 2020-ban 5 800
  • 2021-ben 11 500
  • 2022-ben 13 400 példány tartott ki január 1-re virradóan a tavon.

Az idei szilveszter ugyanakkor drámaian más volt, közölték.

Már a karácsonyi szentestén megkezdődtek a durranások. Nem nagy számban, de mégiscsak zavaróan. És az akkori vadlúd sereg napról-napra elkezdett fogyatkozni. És a dörrenések napról-napra fokozódtak… Szilveszter napjára alig lúd maradt azon a tavon, amely valóban arra lenne hivatott, hogy a kontinens egyik legkülönlegesebb vizes élőhelye maradjon, igazi kincsként ebben a zajos, lüktető, dinamikusan változó világban

– írták.

MTI/Bodnár Boglárka

Néhány önfeledten ünneplő „tatai”, dacolva a városlakók túlnyomó többségének ellenérzésével, vette magának a bátorságot, hogy a tiltás ellenére, és fittyet hányva a természetvédelmi jogszabályokra, úgy lövöldözze el a rakétáit, hogy azzal hosszú évek után idén ismét szétkergessen madarakat, kutyákat, egyéb házi és vadon élő állatokat, és okozzon rossz érzéseket annak a több tízezernyi tatainak és a városba látogató turistáknak is, akik az óévet egyébként csendesen, másokat nem zavaró módon, ám mégis jókedvűen szerették volna elbúcsúztatni, tették hozzá.

Legyinthetnénk, hogy ugyan, ezek csak vadludak, és hogy megszokják, visszajönnek. De Tata valójában szegényedik. Néhány hangoskodóan ünneplő lakója miatt lemondani kényszerül egy nagyszerű értékéről, amely pedig igazi világszenzáció lehetne. Ha az ilyenfajta szilveszterezés a következő években megismétlődik, valóban a szemünk láttára veszíti el varázsát Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye

– zárták a posztot.

Kapcsolódó
Róka vadászott a sok ezer vadlúd gyűrűjében a tatai Öreg-tónál
A legfrissebb adatok szerint már 42 ezer madár van a helyszínen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik