Virágzó vidékünk

Idén sem lesz tűzijáték Tatán

pexels.com
pexels.com
A tiltásnak a madárkedvelőkön kívül a kisállattartók is őrültek, hiszen sok házi kedvenc is retteg a tűzijátékok idején.

Idén is, ahogy már 2018 óta minden évben, csendben köszöntik az új esztendőt Tatán. A 2018-ban civil kezdeményezés révén született rendelet szerint ugyanis november 1. és február 28. között tilos tűzijátékot használni a város legnagyobb részén, írja a kemma.hu.

A meghatározott időintervallumban nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket, így védve meg az Öreg-tavon telelő vadludakat. A vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások.

Nem minden tilos

A rendelet 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket tiltja. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék, például a tortagyertya, recsegő lepke, durranó borsó nyugodtan használhatóak, mivel nagyon kis hanghatással járnak.

A rendelet jogos

Az elmúlt évek adatai igazolják a döntés jogosságát: 2018 szilveszterén a ludak 60 százaléka, 2019 szilveszterén a ludak 100 százaléka, 2020 szilveszterén 70, 2021 szilveszterén 60 százalék maradt az Öreg-tavon. Ez óriási előrelépés, hiszen a korábbi években a vadludaknak átlagosan 30 százaléka tartott ki a tavon szilveszter éjszaka, de voltak évek, amikor az összes vadlúd hetekre elriadt a tóról.

A rendeletnek a madárkedvelőkön kívül a kisállattartók is őrültek, hiszen sok házi kedvenc is retteg a tűzijátékok idején.

A rendelet nem vonatkozik az Agostyáni városrészere, illetve Tata és Naszály között a Látó-hegyen sem tiltják a tűzijátékot

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Szilveszteri tűzijáték helyett tűzifát kapnak a pécsiek
Elmarad a szilveszteri csillogás, a pénzből a rászorulókat segítik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik