Mozaik

Szilveszteri tűzijáték: tízezrek tiltakoznak a háborús szintet elérő őrület ellen

Az ész és korlátok nélküli lakossági tűzijátékozásnak szabnának korlátokat az állatvédők.

Fekete Mária és Márton András öt éve tették közzé az interneten azt a petíciót, melyben a szilveszteri tűzijátékok betiltását kezdeményezték. Azóta cirka 50 ezren írták alá a tiltakozó dokumentumot, a létrehozók azonban a múló évek ellenére is folytatják harcukat.

Annyi változás történt az elmúlt években – ami reménykedésre ad okot -, hogy most szilveszterkor már számos magyar település vezetése mondott nemet a szilveszteri tűzijátékra az állatok védelmében, vagy választott alternatív megoldást az új év köszöntésére. Ennek eredményeként talán a nagypolitika is észreveszi, hogy törvényi változtatásra van szükség

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Márton András, az ismert dömösi madármentő.

A tiltakozók úgy vélekednek, hogy nem a központi, egy helyről fellőtt, profi pirotechnikusok által tervezett és kivitelezett tűzijátékok miatt mennek világgá a kutyák, rettegnek az ágy alatt a macskák, repkednek zavarodottan a madarak, mi több: szenvednek beteg és idős emberek, riadnak meg kisgyerekek. A nagy riadalom oka szerintük az ész és korlátok nélküli lakossági tűzijátékozás, ami hangzásában háborús szintet elérő őrület lett, ami elől nincs menekvés, ami minden sarkon szól: amikor félrészeg amatőrök lövöldöznek rakétákat, sokszor direkt állatokra, mások kertjébe, házakra.

Az elmúlt időszakban sok vitát folytattunk a tűzijátékot kedvelőkkel és pirotechnikai szakemberekkel. Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy a megoldás – a kecske is jóllakjon, káposzta is megmaradjon elv alapján – az lenne, ha ezt az ész nélküli, lakossági tűzijátékozást a mostani formájában betiltanák, pontos keretek közé terelnék, hogy aki minden áron durrogtatni akar, aki maga akar rakétázni, az is megtehesse, de úgy, hogy embereknek, állatoknak ezzel ne okozzon kárt, ijedtséget, szenvedést

– közölte az állatvédő.

Elképzeléseik szerint minden településen ki kellene jelölni egy olyan helyet, ahol nincs a szomszédban lakóház, nincs tűzveszélyes épület, növényzet, ahol elég nagy a tér. Erre tökéletes helyszín lehet sportpálya, stadion , ahol le lehetne bonyolítani a települési “központi” tűzijátékot, majd utána felügyelet mellett – tűzoltó, orvos, rendőr jelenlétével – durrogtathat a lakosság erre vágyó része, illetve aki nézni akarja, ott biztonsággal megteheti.

Vadludak ezrei menekültek Tatára a környékbeli tűzijátékok elől
16 éve nem láttak ilyen újévi jelenséget az Öreg-tavon.

Mint Márton András fogalmazott: augusztus 20-án is mindenütt van tűzijáték, mégsincs ennyi gond, baj, szomorúság, rettegés. Az embernél és az állatnál a pánikot az okozza, hogy a durranások, villanások minden irányból jönnek, random alapon, kiszámíthatatlanul, s nem lehet előle elmenekülni, elbújni. Ha ellenben mindez egy konkrét helyen van, akkor odébb lehet menni, az állatok is felmérik a helyzetet, s mint egy égzengés, úgy ez sincs rájuk veszéllyel, mert messze van.

Amire szükségünk lenne, az egy jogi iroda, ahol az általunk elképzelt megoldásokat  a törvényhozás elé terjesztésre alkalmas formába öntenék, hogy tovább tudjunk lépni a petíció sok aláírójának támogatásával a parlamenthez

– tájékoztatta portálunkat a szakember.

Akinek eddig kétségei voltak arról, milyen pánikot tud okozni a tűzijáték például a naplementekor aludni tért madarak között, az az alábbi videón megnézheti:

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik