Mozaik

Halak ezrei pusztultak el a tatai Öreg-tónál

A decemberi és a januári szerencsétlenségnél is helyi horgászok és önkéntesek segítették a mentési munkálatokat.

A tatai Öreg-tónál a decemberi tömeges elhullás után január elején újabb súlyos halpusztulás történt, írja a Pecaverzum.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotók az orfűi halpusztulásról
A döglött halak között kapitális méretű harcsák is voltak.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, terített asztalt kínálva a sirályoknak, kócsagoknak, gémeknek és a kormoránoknak.

A zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét.

Az egyesület a történteket látva, az engedélyek gyors beszerzése után azonnal elkezdte a halmentést. A mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak. Így mintegy 5-6 ezer halat sikerült megmenteniük.

Januárban a vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán. A rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz.

Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait.

Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, ezres nagyságrendben magával sodorva a 3-5 centiméteres keszegféléket, többségükben bodorkákat.

Az egyesület szerint a nagyszámú tetem darabonkénti összegyűjtése lehetetlen feladat lett volna, ezért a Büdös-árok vizének felduzzasztásával „lemosták” az elhullott halakat a mederből és a partokról. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztás-leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat.

A történésekről videó is készült.

A decemberi és a januári szerencsétlenségnél is helyi horgászok és önkéntesek segítették a mentési munkálatokat.

Kapcsolódó
110 mázsa hal pusztult el nyáron a Velencei-tóban
A tömeges halpusztulás a horgászturizmust és érzékenyen érintette a tónál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik