Virágzó vidékünk

Ragadozómadarak uralják a téli pusztát

Szél Antal István
Szél Antal István
Többféle faj is megfigyelhető, melyek ebben az időszakban tartózkodnak csak hazánk területén.

Vannak ragadozómadarak, melyek hazánkban költenek, de ősszel délebbre vonulnak, és vannak olyan ragadozó madarak is, melyek a Kárpát-medencében nem költenek, de a telet rendszeresen a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin töltik. Ezek a madarak ebben az időszakban érkeznek hazánkba, írja a Körös-Maros Nemzeti Park weboldala.

A nálunk költő, de októberben tovább vonuló barna rétihéják helyére váltásként már megérkezett a kékes rétihéják kis csapata a Kis-Sárrétre. Nem sokkal utánuk megjelentek a gatyás ölyvek és a kis sólymok is. Ezeknek a fajoknak a legfontosabb táplálékát a különböző rágcsálók, elsősorban a mezei pockok alkotják, így a pocokállomány nagysága jelentősen befolyásolja az itt telelő madarak létszámát.

wikimedia commons

A fenti három, klasszikus telelőfaj mellett a hideg évszakban időnként vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. Ez a faj ugyan már költőként is jelen van Magyarországon, ám a Körös-Maros Nemzeti Parkban sikeres fészkelését még nem sikerült regisztrálni.

Telente a Biharugrai-halastavak környékén rendszeresen megfigyelhető néhány vándorsólyom, az elmúlt napokban két példány került szem elé. Egy-egy vörös kánya és szirti sas is telel a Nemzeti Park területén, Biharugra térségében pedig idén is megjelent a rendszeresen itt telelő fekete sas.

A hideg évszakban az északról érkező egyedekkel jelentősen megnő a rétisasok száma is. Ezek a madarak telente olyan helyeken is megjelennek, ahol az év más szakában nem láthatjuk őket

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Titokzatos madarak tűntek fel az alföldi pusztán
Általában csak egy-egy példány kerül szem elé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik