Virágzó vidékünk

Potyognak a borjak és a bárányok a Hortobágyon

facebook/Hortobágyi Nonprofit Kft.
facebook/Hortobágyi Nonprofit Kft.
A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. állatállományában elkezdődött a kis borjak és bárányok születése.

A társaság a Hortobágyi Nemzeti Park legelőin tartja, legelteti magas genetikai értékű háziállatait ezzel biztosítva a terület természetvédelmi célú kezelését is. A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, magyar merinó juhok és nóniusz lovak szaporulatai és a társaság kollégáinak, pásztorainak szakértő munkája biztosítják ezen őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását.

Az ellési szezont a magyar szürke szarvasmarhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre. Eddig mintegy 300 egyed kisborjú született és összesen körülbelül 750 egyed születésére számítanak a gulyások.

Az ellési folyamatot mind az apaállat mind a tehenek vonatkozásában szigorú szakmai munka és kiválasztási rendszer alapozza meg. Az egyedek genetikai távolságának növelése érdekében a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének munkatársai genetikus szakembert is bevonnak a pároztatási terv megalkotásába, a megfelelő tenyészállatok kiválasztásának folyamatába.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. törzstenyészetéből augusztus elején 6 héten keresztül magyar merinó juhok és hortobágyi racka juhok kerültek hárembeli pároztatásra. A bárányok körülbelül 150 napra születnek, tehát a juhoknál az ellési szezon még a napokban kezdődött. Eddig az ikerbárányokkal együtt 42 egyed született, az ellési szezon végére 850 bárány születésére számítanak a juhászok.

facebook/Hortobágyi Nonprofit Kft.

A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik: 50 nóniusz csikó illetve 5 sport ló csikó születésére számítanak a csikósok és lovászok.

A borjak, bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek. Az ellési időszakban a pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges segítenek a szülésben. A fiatal utódok, a legeltetési szezon megkezdését követően anyjuk társaságában növekednek majd a pusztai legelőkön.

A csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel bárki személyesen is találkozhat 2023. február 25-26. között a „Nyitott istállók” hétvégéje program keretében a Hortobágyon.

Kapcsolódó
50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park
A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik