Virágzó vidékünk

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja. 1973. január elseji létrehozását segítette a magyar kormányhoz benyújtott „Pro Natura” memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós írt alá. Területe 82 000 hektár. 1999. november 30-án Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették az egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

Már az előkészítés során tudták, hogy a vizes élőhelyek vannak legnagyobb veszélyben, ezért elsőként a Kunkápolnási-mocsár vízpótló rendszerét építették ki. A korabeli gazdasági berendezkedés megnehezítette a természetvédelmi célokat is szolgáló területhasználatot. A libatenyésztés sok konfliktussal járó erőpróbát jelentett – idézi fel a nemzeti park közleménye.

A rendszerváltás után a védett területek nagyobb része nemzeti parki kezelésbe került, ami döntő változást hozott a gazdálkodás és természetvédelem viszonyában. A tulajdonviszonyok rendezése, a korábbi állami gazdaságból létrejött társszervekkel folytatott együttműködés és a nemzeti park bővítése megerősítette a puszta kezelésének egységét.

A kilencvenes évek derekán a természetvédelmi rehabilitációs munka a támogatásoknak köszönhetően tovább erősödött. Megtörtént az Egyek-pusztakócsi-mocsarak helyreállítása és a zámi Halas-fenék vízpótló rendszerének kiépítése. Felszámolták a felhagyott rizsföldek és öntözött legelők csatornáit, ami közel 30 ezer hektár szikes puszta természetes vízháztartását állította helyre.

A légvezetékek földbe helyezése nem csak a látványt tette szebbé, hanem a madarak veszélyeztetését is csökkentette.

Az elmúlt évtizedben tovább javult a kisvizes élőhelyek állapota a vízvisszatartás fejlesztése és a legelőtavak rehabilitációja miatt.

Pentezug pusztán több mint 300 eurázsiai vadló és 240 rekonstruált őstulok legelése biztosítja a kedvező ökológiai állapot fenntartását.

Ezen túl látogatóközpont és természetiskola létrehozásával az ökoturisztikai és környezeti nevelés területen is fejlődés látható.

A pusztát a hazai jogszabályok mellett nemzetközi szerződések is védik. Teljes területe UNESCO bioszféra rezervátum. A madárvonulásban fontos szerepet játszó vizes élőhelyei felkerültek a Ramsari Egyezmény listájára. A puszta a Világörökség része, és Nemzetközi Csillagoségbolt-park.

A nemzeti park nem csak a természeti és kulturális örökségünk megőrzését, hanem annak bemutatását is célul tűzte ki.

Kapcsolódó
Kisebb madárcsoda történt a Hortobágyon
Himalájai füzikét fotóztak a Hortobágyon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik