Mozaik

Kisebb madárcsoda történt a Hortobágyon

Wikipedia
Wikipedia
Az öt-hét gramm testtömegű madárkák 7000 kilométert is képesek megtenni egy-egy út során.

Himalájai füzike hazai felbukkanásáról írtak a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai egy bejegyzésben.

Október 30-án Magdolna-pusztán kapták lencsevégre a hazánkban ritkán előforduló távoli vendéget. A himalájai füzike (Phylloscopus humei) Belső-Ázsiában a Himalája, a Pamír, a Tien-san és Altáj-hegység lábánál, illetve Kína hegyvidékein fészkel, telelőterülete Indiában és az Indokínai-félsziget északi részén található.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A füzikét Tóth Ábel János ifjú balmazújvárosi madarász vette észre. A madarat egy pusztaszéli fasorban elárulta jellegzetes hangadása. Ez volt a faj ötödik magyarországi és első hortobágyi hitelesített megfigyelése.

A ritka madár rendszerint a sűrűben mozog a bokrok közepén, így a szakavatott szemek számára sem könnyű észrevenni.

A madár zöldes-szürkés felsőtesttel és világosabb, elütő alsótesttel jellemezhető. A szintén Ázsiában fészkelő, közeli rokon vándorfüzikétől (Phylloscopus inornatus) pár évtizede választották le külön fajként, morfológia, akusztikai és a kimutatható genetikai különbözőség miatt. A faj az utóbbi időszakban törékeny testalkatát meghazudtoló módon évről-évre egyre gyakrabban bukkan fel szerte Európában.

Kapcsolódó
Hortobágy téli vendége egy magányos fekete gólya
Normál esetben már Afrikában kellene melegedniük a gólyáknak, azonban évről évre jó néhány madár nem repül el, hanem itthon tölti a téli időszakot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik