Virágzó vidékünk

Kétezer busó űzi majd a telet az idei busójáráson

Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala/facebook
Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala/facebook
Emellett több mint száznegyven színes program várja a látogatókat.

Február 16-tól ismét a busóké lesz Mohács: vendégek tízezreit várják a télűzésre. Az idei rendezvény hat napos lesz, több mint száznegyven – többségükben ingyenes – színes program várja majd a látogatókat. Busókból és maskarásokból sem lesz hiány, idén a hírek szerint csaknem kétezren lesznek, írja a bama.hu.

A várostól mintegy négyszáz népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kap engedélyt árusításra, így bizonyára mindenki találhat kedvére való vásárfiát, és étlen-szomjan se marad senki.

Mivel évről-évre egyre nagyobb tömeget vonz a télűzés, a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan több helyszínen állítanak fel szabadtéri színpadot, így a tömeg nem koncentrálódik egyetlen helyre. Ezeken a helyszíneken LED-falon is lehet majd követni az eseményeket. Újdonság, hogy idén a piacon is tartanak rendezvényeket.

Néhány program a hat napos rendezvény kínálatából:

Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala/facebook

Kisfarsangkor, csütörtökön három órától indul a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchényi-téren közben gyermek tánc- és busócsoportok bemutatóját láthatjuk majd, majd indul a szabadtéri táncház, természetesen a busókkal.

Pénteken délután a Széchényi, a Busóudvar és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be és lépnek fel a közönség előtt.

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár, délután kettő órakor pedig indul a Botos csoport busólakodalmas menete. Négy órakor kezdődik a Zora tánccsoport bemutatója és táncháza a Tamburaiskola zenekarával a Széchenyi téri színpadon.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján hihetetlen programkavalkád várja az érdeklődőket. Többek közt  délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival lehet találkozni a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatói is megnézhetők.

A Széchenyi téren Sokac táncház kezdődik. Déltől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programban. A nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul, ezután kezdődik a farsangolás a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát öt órakor gyújtják meg a busók.

Hétfőn délután egy órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd a busók hagyományos házról-házra járása következik a Kóló téren és a környező utcákban.

A busójárás zárónapján, kedden délután fél háromkor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Öt órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd fél hat órakor ismét meggyújtják a máglyát és elégetik a telet jelképező koporsót.

A teljes program a busójárás hivatalos oldalán, a www.mohacsibusojaras.hu- n tekinthető meg.

Kapcsolódó
Régi idők eredeti álarcait készíti a busómaszk faragó mester
Minden darab egyedi, melyek a hagyományt hűen tükrözik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik