Virágzó vidékünk

Pörköltet készítettek a Tiszaalpárnál kilőtt hódból

pixabay
pixabay
Tíz állat kilövésére kaptak engedélyt a területen.

Az elmúlt időszakban hatalmas károkat okoztak a hódok a Szikrai Holt-Tiszán, az Alpári Holtág területén, valamint a lakiteleki Tőzegbányánál is, írta a Baon.

A tiszaalpári horgászok szerint hatalmas károkat jelent a rágcsálók jelenléte, már csak azért is, mert a part menti fákat – amelyeknek egy részét tíz, húsz évvel ezelőtt telepítették, míg másokat sokkal korábban, azért, hogy árnyékban tudjanak horgászni – a vízi állatok megrágják. A fiatalabb fákat kidöntik, az idősebbek kérgét megrágják, ami által elpusztulnak.

A keletkezett károk miatt, a tiszaalpári önkormányzat kérelmet nyújtott be a hódok gyérítésére, még az elmúlt év végén.

Az engedélyezésre irányuló eljárásban – mivel a hód védett állatt – a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, mint a működési területén lévő országos jelentőségű védett természeti területek, Natura 2000 területek és védett természeti értékek természetvédelmi kezelője nyilatkozatot tett a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának.

A vonatkozó rendelet szerint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében – amennyiben természetvédelmi érdeket nem sért és más célravezető megoldás nincs – az eurázsiai hód riasztása, elejtése, gyérítése, állományának szabályozása engedélyezhető. Az elejtett egyedek száma nem haladhatja meg a tíz példányt, a gyérítés kizárólag szaporodási időszakon kívül, 2023. március 15.-ig végezhető. Kizárólag az az egyed lőhető ki, amely az élettevékenységével a kérelmező dokumentált adatai szerint akadályozza, illetve veszélyezteti a természetvédelmi érdeket is szolgáló tevékenység (őshonos, idős fák védelme) eredményességét.

Az engedélyt a tiszaalpári önkormányzat megkapta, így tízzel tudják csökkenteni az Alpári Holt-Tisza hód állományát. A feladatot a helyi vadász egyesület kapta meg.

A tízből eddig négyet lőttek ki.

Vancsura István polgármester – aki maga is vadász – javasolta, hogy a kilőtt állatokat a vadászegyesület főzze meg, és aki enni akar belőle, az kóstolja meg. Tiszaalpáron az először kilőtt hódból pörköltet készítettek. Aki evett belőle azt mondta, hogy a húsa hasonlít a borjú, vagy a bárányéhoz.

Az állatok egyébként húsz harminc kiló súlyúak.

Kapcsolódó
Mostantól lehet hódokra vadászni Magyarországon
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a hódgátak is elbonthatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik