Mozaik

Országos térképet készítenek a hódokról

wikimedia commons
wikimedia commons
A HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart.

A hódok számának növekedése évek óta okoz súrlódásokat az emberek és az állatok között. A vízpartokon, telkeken, parkokban a rágáskár az ország több területén, így Győr-Moson-Sopron megyében is igen jelentős. Az állatok a vízhez közel mezőgazdasági táblákra is kijárhatnak. Ezenkívül adódhatnak problémák a faj üregásásából és a gátak okozta elárasztásból is, írta meg a kisalfold.hu.

Kapcsolódó
150 év után visszatértek a hódok az Ipolyra
Ausztriai telepítésből származhatnak, és a Dunán keresztül jutottak el Nógrádba.

Utóbbi esetben hatósági engedéllyel lehetőség van a hódgátak elbontására. Fontos azonban, hogy elkerüljük ezt olyan területeken, ahol a vízkilépés nem veszélyeztet ilyen létesítményeket. Az elárasztások ugyanis nemcsak a biodiverzitás fenntartásához járulhatnak hozzá, hanem a táj jobb vízmegtartásához is. A klímaváltozással párhuzamosan ez egyre fontosabbá válik

– mondja Juhász Erika, a HódTérkép projekt koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa.

Éppen ezért a készülőben lévő HódTérkép, aminek létrejöttéhez a lakosság is hozzájárul megfigyeléseivel, nemcsak egy térkép lesz. Az állatok hatásaival kapcsolatos tapasztalatokról, véleményekről is kérdezik a beküldőket, hiszen így könnyebben feltárhatóak egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is.

A HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán.

A cél olyan tudásbázis létrehozása, amelynek birtokában megalapozott javaslatokat tehetünk a hódokkal kapcsolatban az egyedi problémák kezelésére és egy országos stratégia kialakítására. Ennek magában kellene foglalnia az értékes hódhatások és hód által létrehozott élőhelyek védelmét, valamint más területek esetében a hód tevékenységébe való beavatkozást, a gördülékeny konfliktuskezelést

– mondja a koordinátor.

Kapcsolódó
20 éve épül a Föld legnagyobb hódvára
Valóságos gátat emeltek a vízen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik