Virágzó vidékünk

Már a nyári aszályra készülnek a Tiszántúlon

A mostani bőséges csapadék egy részét igyekeznek tározni.

Mindenki megsínylette a tavalyi rendkívüli aszályt. Szerencsére az elmúlt két hónapban már bőven volt csapadék, ezért van, ahol többletként jelentkezik a víz. Sok helyen ezt a mennyiséget igyekeznek visszatartani, készülve az idei csapadékmentesebb időszakokra.

Így van ezzel a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság is, ahol a többletként jelentkező vizekből igyekeznek tartalékolni. A Keleti-főcsatorna téli üzemvízszintjét például megemelték,  hogy a Tiszán érkező árhullámokból tározni tudjanak.

Így jut víz például Hajdúnánás térségében a K-III öntözőfürtbe, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a gazdálkodókkal együttműködve tartanak vissza vizet mezőgazdasági célú felhasználásra

– olvasható a TIVIZIG közösségi oldalán.

Szintén a Keleti-főcsatorna vízkészletéből Balmazújváros közelében ökológiai célú vízvisszatartás zajlik egy helyi természetvédelmi egyesülettel közösen a Magdolna-ér mellett. A Nyírségi területeken lehullott csapadékból lefolyásnak indult felszíni vizeket a Debrecen közelében tavaly kiszáradt tározók irányába kormányozzák, így mostanra már egybefüggő vízfelület alakult ki a Vekeri-tóban.

A vízügy reméli, hogy tavaszra az Erdőspusztai-tározóba is tudnak elegendő vizet kormányozni.

Kapcsolódó
Mostanában nem szőke a Tisza
A folyó mostanában nem szőke, hanem kristálytiszta az Országos Vízügyi Főigazgatóság elemzése szerint,
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik