Életmód

Szemünk előtt száradnak ki a hazai források és patakok

Fotó: darcyquinn
Fotó: darcyquinn
Riasztó változásoknak lehetünk szemtanúi, ha nem változtatunk életmódunkon.

Vannak a világnak bizonyos részei, amelyek tökéletesek lennének a mezőgazdaság számára, ha az adott területen  lenne elég víz. Miután nincs elegendő csapadék, így sok esetben a vizet a felszín alatti fúrásokból nyerik. Ez pedig rossz hír sok olyan patak és folyó számára, amelyek erre a talajvízre támaszkodnak.

A vízforrások bizonyos sebességgel töltődnek fel, ha ezek rendben vannak, akkor továbbra is táplálják külszíni vizeinket.  Ha viszont túl sok talaj-, forrásvizet használunk fel, akkor nem lesz megfelelő mennyiségű utánpótlás, így a folyók, patakok és tavak is kiszáradhatnak.

Kapcsolódó
Mikor és hogyan öntözzünk? 6 aranyszabály a víztakarékos kertért
A mulcsozás és az esővíz összegyűjtése is sokat segíthet.

A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerint 2050-re a szivattyúzott talajvízforrások 42-79 százaléka eléri az újratöltési határértéket. Normál körülmények között a talajvíz  fenntartható tartalék vízforrás lehetne, de az egyre szárazabb éghajlat miatt egyre több vizet kell a felszínre hozni, ami csökkenti a a felszín alatti vízkészleteinket, és gyakorlatilag a patakok megszűnnek.

Számítógépes modellek számításai szerint már csak néhány évtized van hátra ahhoz, hogy a világ tavainak és folyóinak mintegy fele kiszáradjon. A tanulmány a probléma kezelésére is talált megoldást. A klímaváltozás lassítása természetesen fontos, mint ahogyan az is, hogy megtaláljuk a módját a mezőgazdasági vízfelhasználás kezelésének.

Egy képsorozat, ami talán jól mutatja a hazai helyzetet

A fotókat Szomorú Miklós, a sokak által ismert kertész késztette Pilisszentkereszt környékén. 6 éve tavasszal, 5 éve nyáron és az idén áprilisban. Mint Facebook bejegyzésében írja:

Borzasztó látni, hogy szárad ki minden, tűnnek el a patakok, tavak a Pilisből is. A Dera szurdok itt mellettünk egy csoda volt évezredekig. Most szárazon szomorkodik. Ezért is kell nagy figyelmet fordítani a víz megtartására a kertben, az okos öntözésre, a talajtakarásra, a megfelelő növényválasztásra. Ha ez a tendencia így marad, pár éven belül nagyon nagy bajok lesznek.

Dera szurdok 2016 tavaszán

Fotó: Szomorú Miklós

Dera szurdok 2017 nyarán

Fotó: Szomorú Miklós

Dera szurdok 2022 tavaszán

Fotó: Szomorú Miklós

Az adatok szerint a világ édesvizének mintegy 70 százalékát mezőgazdaságra használjuk fel

A gazdálkodók több tucat módszerrel csökkenthetik vízfelhasználásukat, gyakran anélkül, hogy mindez érintené a hozamot. Az időzített öntözéssel biztosíthatják, hogy az a nap hűvösebb szakaszaiban történjen, minimálisra csökkentve az azonnal elpárologtató víz mennyiségét, a takarónövények pedig jelentősen segíthetnek a vizet a talajban tartani. A biogazdálkodás a hagyományos gazdálkodáshoz képest szintén víztakarékos.

Takarékoskodjunk mindennel, ami víz! Takarékoskodjunk a kertben is

  • Tervezzünk olyan kertet, amibe többnyire kis vízigényű növényeket ültetünk.
  • Kapjanak főszerepet a fák és a bokrok.
  • Helyezzünk nagyobb hangsúlyt a talajtakarásra. A mulcs alkalmazása végtelenül egyszerű és hasznos eljárás. Előnye, hogy a mulcsozott talajból lassabban párolog el a nedvesség, mert nem éri közvetlen módon a napsütés. Mivel a fedőréteg megőrzi a talaj vízmegtartó képességét, ezért kevesebbet is kell öntöznünk. A konyhakertben 2-3 cm vastagon, egyenletesen terítsük a veteménysorok közé fűnyesedéket – amit keverhetünk száraz növényi részekkel – vagy szalmát, szénát. A folyamatosan lebomló réteget rendszeres időközönként pótoljuk. A fás alapanyagú mulcsot, mint például a fakérget vagy háncsot leginkább a díszkertekben érdemes használni. A kavics is jó megoldás lehet, de ne borítsunk be vele egy egész kertet, kertrészt. Takarásra a tűlevél is jó, de mivel savanyítja a talajt, ezért csak kifejezetten olyan növények köré terítsük, melyek az ilyen típusú talajt kedvelik (áfonya, hortenzia, hanga, málna, szamóca).
Kapcsolódó
Szakember válaszol: 10+1 fontos teendő, ha lenyűgöző rózsákat szeretnénk látni kertünkben
Mire kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, szép és egészséges rózsák növekedjenek kertünkben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik