Unsplash.com
Kertünk-Portánk

Egyre népszerűbb hazánkban a vegyszermentes kertészkedés

Ideje az életmódváltásnak a kertekben is.

Itt a tavasz, a változás, a megújulás ideje. Ha saját magunkon és otthonunkban már megkezdtük az életmódváltást, a tudatosabb odafigyelést az egészségesebb táplálkozásra, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazására, miért fosztanánk meg ettől a kertünket!? Szikrázóan süt a nap, újra éled a természet, soha jobbkor nem vághatnánk bele abba, hogy végre a sok vegyszertől a kertünk is fellélegezhessen, családunk önfeledten élvezhesse a szabadban töltött órákat.

Kapcsolódó
Már applikációval is megtervezhető a biokert
Az ingyenesen letölthető applikáció az egymást segítő növények rendszerével képes megtervezni a veteményeskertet.

Hosszú ideje munkál az emberekben az a meggyőződés, hogy a díszkertet, a gyümölcsöst, a veteményest vegyszerek segítségével óvhatjuk meg a kártevők pusztításától. Bár már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bio és öko trendek, a berögzült gondolkodásmódon és cselekvésen időbe telik változást elérni.

Természetes tápanyagokkal a betegségek ellen

A vegyszerek használatával beavatkozunk a talaj életműködésébe is, ami által nem lesz képes betölteni eredendő funkcióját, hogy életerőt adjon és tápláljon. Emellett kertünket sem használhatjuk szabadon, teljes nyugalomban, gyermekeinkre, háziállatainkra folyamatos veszélyforrást jelentenek a frissen kipermetezett vegyi anyagok.

Sokak otthonában lapulnak a polcon olyan vegyi anyagok, mint a gyomirtó, műtrágya, növényvédőszerek, illetve rovarok irtására, riasztására alkalmas készítmények. Gyors hatásuk vitathatatlan, az eredmény azonnal látható, azonban kevesen tudják, hogy ezek leginkább a tünetet kezelik, az okot nem szüntetik meg.

Unsplash.com

A kertünkben életmódváltást akkor tudunk megvalósítani, ha a talajt és a növényeket tudatosan ápoljuk szerves anyagokkal, talajkondicionálókkal, biostimulátorokkal, annak érdekében, hogy egyáltalán ne, vagy csak nagyon ritka esetben kelljen vegyszerhez nyúlnunk. A tápanyagok ugyanis olyan jó kondícióhoz segítenek hozzá, hogy a különböző betegségek leküzdése nem jelent problémát.

Ki kell alakítanunk egy természetes védekezőrendszert, amihez elengedhetetlen az élő talaj, valamint a rovarok és állatok populációjának egészséges egyensúlya. Mindez úgy tud létrejönni, ha nem akarunk mindenáron beavatkozni a természetbe, hagyjuk, hogy annak minden eleme elvégezhesse a saját maga feladatát

– avatott be Molnár Gábor Éva kertészmérnök.

Tudatosság lépésről lépésre

Egy kert kialakításánál, átépítésénél az egyik legfontosabb teendő a csapadékvíz összegyűjtésének biztosítása, akár vízgyűjtő tartály telepítésével, akár más megoldás útján.

Egyfelől nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy olyan értékes kincset, mint a víz, elpazaroljunk, másfelől viszont növényink is hálásak, ha természetes csapadékvízzel locsoljuk őket az ásványi és egyéb anyagokkal teli vezetékes víz helyett

– jegyezte meg a Füvesasszony néven is ismert szakember.

Unsplash.com

Vitathatatlan, hogy szükség van a kertünkben az ásványi anyagok pótlására, azonban csakis mértékkel. A felesleges mennyiség ugyanis elillan a talajból, egy része a levegőbe párolog, más része viszont a talajvízbe jut, onnan pedig abba a vezetékes vízbe, amit megiszunk.

Az emberek hajlamosak a fákat kiszorítani a kertjükből, mert bár az árnyékát szeretik, de az ősszel lehulló falevelekkel nem kívánnak bajlódni. Ezen a hozzáálláson is változtatni kellene, hiszen a fa tisztítja a környezetünkben a levegőt, oxigént termel és megköti a port

– hívta fel a figyelmet a kertfuvesites.hu és az evakert.hu weboldalak üzemeltetője, aki szerint kertünk egészséges működésének alapja a jó talaj. Ennek megteremtéséhez az kell, hogy tisztában legyünk vele, mit tettünk tönkre az elmúlt évtizedekben és igyekezzünk azt helyreállítani.

Kapcsolódó
Veteményes tervek tavaszra: magvetéstől a palántázásig
A tél utolsó hetei még nem alkalmasak a kertészkedésre, arra azonban pont jó ez az időszak, hogy megtervezzük a kikeleti teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik