Virágzó vidékünk

Cicagazdik is segíthetnek a vadmacskák megmentésében

Wikipédia
Wikipédia
Néhány kattintással sokat segíthetünk.

Kérdőív kitöltését kérik a lakosságtól – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Számos veszélyeztetett fajhoz hasonlóan hazánk fokozottan védett ragadozója az európai vadmacska is bajban van. A faj védelme azon is múlik, hogy a házimacskát tartó gazdák mennyire ismerik és alkalmazzák a felelősségteljes macskatartás ajánlásait.

Két intézmény kutatói cselekvésre buzdítják a magyarországi cicatartókat. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ELTE Etológia Tanszékének tudósai szeretnék felmérni a lakosság ismereteit az Európai vadmacskáról és a házimacska tartási szokásokról.

facebook / Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A macskabarátok egy online kérdőív kitöltésével segíthetnek a vadmacskák megmentésében.

A kérdőív kitöltése mindössze 5-7 percet vesz igénybe, a szakemberek az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezelik. A kérdőív anonim, az adatokat egy különálló, jelszóval védett adatbázisban tárolják, amelyhez csak a vizsgálatban részt vevő kutatók férhetnek hozzá.

Az adatok feldolgozása és elemzése után az eredményeket tudományos előadások, cikkek vagy oktatási anyagok formájában teszik közzé.

Aki szeretné segíteni a tudósok munkáját a kérdőívet itt elérheti.

A 2021-ben induló Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő szakmai együttműködésében jött létre. A kutatás ennek a programnak a céljait hívatott kiegészíteni.

Kapcsolódó
Tüneményes vadmacskakölyköt találtak a Börzsönyben
Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik