Virágzó vidékünk

Ellepték a vetési varjak Ábrahámhegyet

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Kilátástalan a küzdelem ellenük.

Rendkívül zavaróvá váltak a vetési varjak csapatai a Balatonnál található Ábrahámhegyen: gyakorlatilag ellepték a települést – írja az Agrárszektor.

Néhány héttel korábban terjedt el a hír, hogy kivágnának négy platánfát Ábrahámhegyen, melyek varjúfészkeknek adnak otthont. Mivel a vetési varjak védett állatok, így a fák kivágása helyett csak legallyazták őket.

A néhány száz fős faluban évek óta gondot okoz a vetési varjak jelenléte. Főként egészségügyi problémát okoz a folyamatos madárürülék, illetve a fészekrakással, a fiókák táplálásával kapcsolatban keletkező koszt.

Hiába szerelnek fel riasztókat ellenük, mindig találnak új fészkelési helyet a madarak, nem tágítanak Ábrahámhegyről. Ugyanez a probléma lépett fel egyébként Siófokon is.

Az ellenük történő védekezés csak szigorú keretek között történhet, a vetési varjak természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Pont azért költöznek be a településekre, mert ott nem lövi ki őket senki. Fészkük eltávolítására engedélyt a természet védelméről szóló törvény szerint a megyei kormányhivatal területileg illetékes szerve adhat.

Kapcsolódó
Zalaegerszeg belvárosából „kitiltják” a varjakat
Megkezdődött a vetési varjak belvárosi fészkeinek eltávolítása a városban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik