Virágzó vidékünk

Kedvezményes belépőkkel vár a barlangok hónapja

DUNA IPOLY NEMZETI PARK / BERENTÉS ÁGNES
DUNA IPOLY NEMZETI PARK / BERENTÉS ÁGNES
Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel vár a Barlangoljunk! programsorozat keretében Magyarország 5 “barlangos” nemzeti parkja márciusban – közölték a Magyar Nemzeti Parkok honlapján. A programok során nem csak a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is megismerhetjük.

A “Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságok nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékek megóvása is feladatkörükbe tartozik.

Jelenleg mintegy 4200 darab barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer.

A nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon. A “Barlangoljunk!” kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mely évi mintegy 1,6 millió főre tehető.

Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának: a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek házai és utcái alatt barlangok, sőt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszerek találhatók. Jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert.

A barlanglátogatások kiválóan alkalmasak túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.

Márciusban kedvezményekkel várják az érdeklődőket az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjai.

Kapcsolódó
110 éve nyitotta meg kapuit a Tapolcai-tavasbarlang
Érdekesség, hogy ez a barlang volt hazánk első, villanyvilágítással ellátott, idegenforgalmi célokra is használt barlangja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik