Virágzó vidékünk

Rejtélyes vasmacskapihenőre bukkantak Csongrádnál

Várnai Judit
Várnai Judit
Nem lesz egyszerű kibogozni őket.

Várnai Judit nem először fotóz izgalmas témát, korábban megírtuk, hogy a Balaton mellett kattintott vattafelhőket.

A közelmúltban Judit újabb fotókat készített, Csongrádon, a Körös-torok közelében lévő, Európában egyedülállónak számító pontonhíd mellett. A speciális, “mozgó” híd segítségével Nagyrét és Csépa között lehet átkelni a Tiszán. A hobbifotós rendszeresen jár arra kerékpározni, vagy csak sétálgatni.

Különös, mély nyugalom árad ebből a helyből, azért szeretek ide járni. Földöntúli élmény tekerni a hídon, ahogy egyenként pattognak a deszkák a kerekek alatt és visszhangzik az öböl. Minden alkalommal kíváncsiság fog el a híd partján tárolt régi gépek, a vízből kiemelt híd elemek és vasmacskák láttán. Ez alkalommal úgy döntöttem, bemerészkedem közéjük

– mesélte Várnai Judit a Sokszínű vidéknek.

A Csongrádon pihenő, rozsdásodó horgonyok hajdanán jó szolgálatot tehettek az alföldi hajósoknak.

A horgony (vasmacska) a horgonyzat legfőbb része, amely a hajó rögzítésére szolgál. A főníciaiak korában még tekintélyes méretű kődarabokat használtak erre a célra, később terjedtek el a különböző alakú vasmacskák. Az ideális, horgonyálló vízfenék agyagos borítású. Kavicsos vízfenékben a horgony működése bizonytalanná válik, homokfenékben az apró szemcsék miatt “működésképtelen” az eszköz.

Galéria

A vasmacskákhoz ősidők óta számos jelkép kapcsolódott, a kereszténység például a reményt „lelkünk szilárd horgonyának” nevezti. A matrózok “klasszikus” vasmacska tetoválásainak jelentése: viselője révbe ért.

Várnai Juditot úgy tűnik, “bevonzzák” a macskák, Csongrádon pedig akad épp elég belőlük.

Ez a vadmacska sem lehetett a véletlen műve. Úgy 2 éve, ugyanitt, Csongrádon fotóztam egyet az utcán. Mostanában újra többször is láttam kóborolni  “Csongrád rémét”

– fűzte hozzá a fotós.

Könnyen lehet, hogy a Körös part mellett lehorgonyzott vasmacskáknak még feladatuk lesz idén, de kétségtelen, hogy addig is pompás látványossággal szolgálnak a természetbarátoknak.

Kapcsolódó
Így támad a tiszai ár a Körös-toroknál
Ott, ahol nyáron homokos tengerpartra emlékeztető strandon fürödhetünk.
Olvasói sztorik