Virágzó vidékünk

Továbbra is magára hagyva pusztul a Váci Ártéri Tanösvény

GÖDi Majdán-Photography
GÖDi Majdán-Photography
A tanösvény ügye a helyi politika csatározásainak kereszttüzébe került.

A Váci Ártéri Tanösvény az ország első tanösvényeinek egyike, még 1994-ben, egy holland pályázat segítségével épült. Ennek az 510 méter hosszú, pallókkal kialakított útvonalnak pedig az adja meg a különlegességét, hogy a Duna árterébe vezet, ahová a természet bolygatása nélkül ritkán juthat el az ember.

És épp az egyedi elhelyezkedése miatt került sokszor veszélybe a felépítmény: komolyabb árvizek után előfordul, hogy még a tartópillérek is kifordulnak a pallók alól. Az egyik kihelyezett tábla szerint kétszer is teljesen fel kellett újítani a helyszínt a 2002-es és a 2006-os árvizek után.

Váci Hírnök

Ahogy arról tavaly mi is beszámoltunk, az elmúlt évek során a tanösvény több szakasza ismét nagyon lepusztult állapotba került, egy átfogó felújításra lenne szükség. A tanösvény ügye a közelmúltban helyi politikai viták kereszttüzébe került az önkormányzat és a fenntartó Göncöl Alapítvány közti feszültség miatt.

A terület állami kezelésben van, a tanösvény fenntartója pedig az alapítvány, viszont az önkormányzat a Váci Napló egy korábbi cikkében azt nyilatkozta, hogy a város pénzbeli támogatást nyújtott az alapítványnak többek között a tanösvény gondozására is, viszont egy másik cikkben azt is leírták, hogy ez a támogatási forma 2017 óta már nincs meg.

GÖDi Majdán-Photography

Az ügy kacifántosságát mutatja, hogy míg az egyik cikkben azt olvashatjuk, hogy gyűjtés indult a tanösvény megmentésért, egy másikban azt, hogy a város jegyzőjénél az egyik képviselő feljelentést tett.

Sajnos így a tanösvény ügye teljesen átsodródott a helyi politikai csatatér helyszínére. Legutóbb Matkovich Ilona polgármester a Váci Ártéri Tanösvény Facebook-odalán írt egy posztot, amelyben arról tájékoztatott, hogy továbbra is tartja az ajánlatát, miszerint az önkormányzat 3 millió forinttal támogatja a tanösvény felújítását.

A felajánlásunk mellett, megvizsgáljuk az önkormányzat által korábban erre a célra kifizetett közpénz felhasználását. Egyben levélben megkeresem és személyes találkozóra hívom a Göncöl Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetését, valamint a terület állami vagyonkezelőjét a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot, hogy közösen fogjunk össze a Váci Ártéri Tanösvény megmentéséért

– zárult a polgármester egyik Facebook-posztja saját oldalán.

Felkerestük a fenntartó alapítványt, hogy érdeklődjünk, mi lesz a sorsa a tanösvénynek, mikor várható a felújítása.

Megkeresésünkre Kiszel Vilmos, a Göncöl Alapítvány elnöke elmondta, hogy nem szeretne belemenni részletekbe, de nagyon sok valótlan állítás elhangzott már az ügyben és nemrég tettek egy nyilatkozatot a vaconline.hu hasábjain, azt tekintsük mérvadónak.

GÖDi Majdán-Photography

Ebben a nyilatkozatban a fenntartó leszögezte, hogy a Váci Ártéri Tanösvény a Göncöl Alapítvány kizárólagos tulajdona, leltári ingóság. A nyílt Dunai-hullámtéri erdő, amelyben a Váci Ártéri Tanösvény található, Natura 2000-es terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi kezelésében, a teljes terület állami vagyonkezelője pedig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A tanösvény többször volt már a jelenleginél sokkal rosszabb állapotban, hosszabb időre is, amikor a nagy árvizek kifordították az ácsolatot. A jelenlegi állapotában III. nehézségi fokú túraútvonalként üzemeltethető, erről és a látogatás feltételeiről, a bejáratnál elhelyezett tábla tájékoztatja az érdeklődőket. Rendszeresen állapotfelvételt készítünk és pályázunk a felújítására, eddig sikertelenül. Amikor összejön a rávaló, felújítjuk a tanösvényt

– írták a nyilatkozatban, melyben kiemelték azt is, hogy együttműködési szándékkal már több párt is megkereste az alapítványt, de mindegyiket elhárították, mert politikai pártoktól és gazdasági csoportérdektől független, közhasznú társadalmi szervezetként szeretnének működni.

A Sokszínű Vidéknek Kiszel Vilmos kiegészítésként még elmondta, hogy van viszont egy nem visszterhes formája a támogatásnak, ahová az önkormányzat is elküldheti az erre szánt pénzt, ez pedig az alapítványuk számlaszáma: 12345678-12345678-12345678.

Ahogy az elnök a nyilatkozatában említette, amint itt összegyűlik az anyagi forrás a felújításra, cselekedni fognak.

Kapcsolódó
Tanösvényen mutatják be a kutaszói parkerdő kincseit
Önkéntes munkával alakították ki mesés pihenőparkjukat a Balaton északi partján fekvő Szentjakabfa lakói.
Olvasói sztorik