Virágzó vidékünk

130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén

A nagy kérdés, ami minden pénteken felmerülhet: hová menjünk a hétvégén? A Ki a szabadba! című könyvben erre a kérdésre választ kapunk.

A Gingko Kiadó gondozásában jelent meg Hegyes Katalin: Ki a szabadba! című könyve, mely a több, mint 500 Magyarországon lévőből 130 tanösvényt mutat be a fővárosban és attól 1-1,5 órányi távolságra.

Kapcsolódó
Jane Goodall is ott volt a róla elnevezett tanösvény átadásán Pesthidegkúton
A tanösvény célja a kaszpi haragossikló és élőhelyének bemutatása, védelme.

A tanösvények egy-egy hely, környék természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatják be táblákon vagy applikációk segítségével. De vannak mese-, gasztro- vagy kardiotanösvények is – itt az útvonal során a sétálók a helyszínen eljuttathatják pulzusszámukat a szakembereknek.

Számtalan tanösvényhez készült az érdekességeket ismertető füzet vagy applikáció, némelyik a pedagógusoknak ad foglalkoztatási ötleteket. A tematikus útvonalak egyre több élményt, például függőhidat, kilátót vagy madárlest, interaktív feladatokat vagy QR-kóddal elérhető videókat kínálnak.

A könyvben a 130 útvonalat 4 régióra osztották, melyet színes csíkok jeleznek az oldalak szélén: a zöld a 35 budai, a narancs a 12 pesti, a bordó az 56 dunántúli és a világos sárga a Dunától keletre lévő 27 tanösvényt mutatja be. A kalauz különleges tematikájú útvonalakat is bemutat, az egyik a bozótmívességbe avat be, másik az utolsó palóc betyár életét mutatja be vagy a börzsönyi ipartörténet eszközeit, történetét eleveníti fel.

A könyvben lévő QR-kódokon például a tanösvény füzete, weboldala vagy egyéb extra tartalmak érhetőek el: cikkek, dalok vagy videók, melyek a tanösvény tematikájához kapcsolódnak. Számos jó tanácsot kaphatunk azzal kapcsolatban is, miképp komposztáljunk vagy hogyan tegyük a kertünket madár- vagy sünbaráttá.

A tanösvények bejárásával újra harmóniába kerülhetünk a természettel, elmerülhetünk az erdőben, kikapcsolódhatunk a vízparton, felfedezhetjük a környékünk kincseit és tudatosíthatjuk magunkban, hogy milyen értéket jelent a környezetünk.

Érdekes adat, a Magyar Természetjáró Szövetség szerint tavaly 25%-kal megnőtt a kéktúrázók száma, és a koronavírus járvány óta jelentősen megnőtt a kirándulók száma is.

A nagy kérdés pedig, ami minden pénteken felmerülhet: hová menjünk a hétvégén? A Ki a szabadba! című könyvben erre a kérdésre is választ kapunk a 130 tanösvény bemutatásával.

Kapcsolódó
Hazánk három különleges tanösvénye, amit mindenképpen látni kell
Igazi családi kirándulást kínál mindhárom tanösvény, élmény kicsiknek és nagyoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik