Virágzó vidékünk

Nemzeti színű szalaggal engedték szabadon az itt telelő gólyákat

Hagyományosan március 15-én engedik el a Hortobágyi Madárparkban átteleltetett gólyákat, ezzel várva az Afrikából érkező fajtársaikat. A nemzeti ünnep tiszteletére a madarak nemzeti színű szalagot is kapnak.

Idén egy rétisas, valamint további ragadozó madarak is visszanyerték a szabadságukat.

Mi köze van a gólyák elengedésének a március 15-i dátumhoz? Nagyon is sok. A forradalmak tavasszal kezdődnek. Julius Caesart is március idusán ölték meg. Nem véletlenül. A gólyák tavasszal érkeznek. És éppen március idusán. Ennek közös oka van: a hormonok, melyek emberben-állatban ilyenkor szabadulnak fel az indulatokkal együtt. Ha tovább benn tartanánk őket, akár egy nappal is, a röpdében is kitörne a forradalom. Mint ahogy az elengedésre alkalmatlanok között is történik. Évek óta együtt tartott, nem repülős feketerigók hímjei is ilyenkor ölik meg egymást, ha nem figyelünk oda eléggé. Ezért ezek szabadon engedése az időjárástól függetlenül nem kegyetlenség, hanem előrelátáson alapuló döntés, természeti szükségszerűség

írják a Madárkórház oldalán.

A Madárkórház Alapítvány minden madarat csak abban az estben enged szabadon, ha előtte a vizsgálat során a szabad életre alkalmasnak találják mind fizikailag, mind mentálisan. Mindig van olyan gólya, melyet az utolsó vizsgálatkor tovább ott tartanak, vagy elengedés után valamiért visszafognak.

Kiemelték, hogy a nemzeti színű szalag leesik a madarakról, amint elrepülnek, mert cellux-szal rögzítik a tollukhoz, így nem akadnak be vele sehova.

Kapcsolódó
Megkezdődött a kocséri gólyamozi
Megérkezett a gólyapár első tagja a bekamerázott fészekbe, videón mutatjuk a landolás pillanatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik