A gombászok nagy örömére befejeződött az uborkaszezon, az éledő természet újra tálcán kínálja a gombákat, egészen pontosan a legkorábbiak közül a cseh kucsmagombát, mely lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő ehető gombafaj.
A cseh kucsmagomba a nedves talajt preferálja, márciustól májusig terem, Magyarországon a legkorábban megjelenő kucsmagomba. A többi kucsmagombafélétől a süveg tönkhöz való magas kapcsolódása alapján jól elkülöníthető. Hasonló faj a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba.
A Magyar gomba barátok és a Csodálatos gombabirodalom Facebook csoportban egymást követik az örömteli bejegyzések a cseh kucsmagomba szedéséről. Alig kezdődött el a szezonja, máris bőséges termésről szólnak a beszámolók.
Amire érdemes figyelni: nyersen könnyen allergiát okozhat és gyorsan megromlik, ezért fogyasztása csak frissen és forrázás után ajánlott
– olvasható a Wikipédia szócikkében.
A cseh kucsmagomba felhasználásával többféle finomság készíthető. Klasszikus elkészítési módja a vajban párolás, de készülhet tejszínesen és zöldfűszer szószban, de tehetjük levesbe is. Kiváló köret húsokhoz és tésztákhoz.
- szósz
- gombás-sóskás tészta
- tyúkhúsleves kucsmagombával
- kucsmagombás spagetti
- kucsmagombás-medvehagymás pite
- kucsmagomba krémleves
- kucsmagombás csirkecombfilé
- medvehagymás grízgombócleves kucsmagombával
Az ételek receptjei IDE KATTINTVA a Nosalty oldalán érhetők el.