Virágzó vidékünk

50 éves az ország legmagasabb épülete

MTI/Sóki Tamás
MTI/Sóki Tamás
1973. április 4-én adták át a pécsi tv-tornyot.

1973. április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete a 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, mely az 535 méter magas Misina csúcsán áll, olvasható a Wikipédián.

A torony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18.500 tonna vasbetonból épült. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően 6 méterrel lett magasabb.

MTI/Sóki Tamás

Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méter magassságban kialakított üvegfalú eszpresszóig, a nyitott kilátóterasz 80 méteres magasságban található.

A toronyból 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent.

Körkilátójából szép időben messzire el lehet látni. Déli irányban a város, illetve a Baranyai-dombság, messzebb a Villányi-hegység és a horvát Papuk-hegy látható. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látszik. Tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni.

A torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Kapcsolódó
Kantavárig kígyózik a Mecsek megújult túraútvonala
Kellemes sétával várja az ide kirándulókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik