Virágzó vidékünk

Gyertyafényben úszott a barackos a dermesztő éjszakán

Facebook / Szász % Gyümölcs
Facebook / Szász % Gyümölcs
Mentik, ami menthető.

Tolna vármegyében is küzdenek a gazdák az áprilisi extrém időjárással, egy speciális módszert vetettek be a várható erős fagyok ellen.

A Szász családi gazdaságban 10 hetktáron termesztenek kajszibarackot, számos versenyen díjakat nyertek kiváló minőségű pálinkáikkal.Április hatodikán, hajnalban 600 gyertyát gyújottak meg a závodi gyümölcsösben, így próbálták megvédeni a virágzó kajszibarack fákat a fagykártól.

Galéria
Facebook / Szász % Gyümölcs

A fagyvédelemnek ezt a módját nagyjából tíz év alkalmazzuk. Először Franciaországból importált paraffingyertyáink voltak, de ma már magyar termékek is léteznek. Évek óta a hiteles adatokat szolgáltató meteorológiai állomásokra alapozzuk a védekezést

– mesélte Szász Gábor a Sokszínű vidéknek.

A fagykárok elleni védekezés egyik elterjedt módja a paraffingyertyás védekezés. A speciális gyertyákból hektáronként 300 és 600 darab közötti mennyiséget szoktak elhelyezni a gazdák. Fontos a begyújtás időpontja, folyamata és a kivitelezési módja, valamint a leállítás időpontja is.

Szélcsendes körülmények között a gyertyák minimum 5 °C-kal képesek megemelni a hőmérsékletet.

A tolnai gazda bízik benne, hogy a módszer segítségével kivédhetik a pusztítást, és nyáron ismét szüretelhetnek az ízletes gyümölcsből.

Kapcsolódó
Az se jó, ha fagy, az se jó, ha nem
A megfelelő fejlődéshez szükség van az alacsonyabb hőmérsékletnek fejlődést segítő hatására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik