Virágzó vidékünk

600 kilométerrel bővülnek a Balaton környéki kerékpárutak

VANIK ZOLTÁN/BALATONBIKE365/FACEBOOK
VANIK ZOLTÁN/BALATONBIKE365/FACEBOOK
A Balatonkör is megújult.

A Balaton körüli 206 kilométeres bringaút negyedét felújították tavaly, így szakaszról szakaszra megújult az elmúlt években és a 800 kilométernyi, a jelenlegi bringakörön kívül eső kerékpározható útvonalat további 600 kilométerrel szeretnék bővíteni, hogy a turisták a parttól távolabb eső tájakat is felfedezhessék – közölte Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke az InfoRádióban.

A térségben kijelölt 800, illetve a további 600 kilométeres útszakasz kerékpárutakból, jól kerékpározható, kis forgalmú közutakból és erdészeti utakból áll. Ezeken az útvonalakon felmérték az összes turisztikai szolgáltatót, ingyenesen látogatható attrakciót, szolgáltatást.

Az úthálózaton belül három fontos közlekedési csomópont van: Balatonfüred, Balatonföldvár és Keszthely, ahol múlt hétvégén adták át a keszthelyi BalatonBike365-ös kerékpáros szolgáltatópontot. Itt prémium kerékpárok, kiegészítők, felszerelések, esőkabát, sisak, energiaszelet, térkép, útba igazítás van a weboldaluk és az applikációjuk használatához, emellett felkészült szakemberek várják a vendégeket. Igény szerint vezetett túrával, adott esetben csomag- és személyszállítással, a bajba került vendégek mentésével is foglalkoznak.

A teljes BalatonBike365 projekt 1,2 milliárd forintba került, a kormány és az EU támogatásával készült. Ezen belül a három kerékpáros szolgáltatópont építése 250 millió forint volt, ennek körülbelül egyharmadát teszi ki a keszthelyi szolgáltató pont.

A kerékpárutak bővítésétől azt is várják, hogy a kevésbé frekventált hónapokban, a partról távolabb is megjelenjenek a turisták, és ezzel ott is vendégforgalom legyen.

Kapcsolódó
Megépülhet Magyarország első dunai kerékpáros hídja
Az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig tartó kerékpárút része lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik