Virágzó vidékünk

Gigaméretű kucsmagombát találtak a Bükkben

Ebből a fajtából ritka az ilyen nagy példány.

A gombák szerelmesei rendszeresen teszik közzé a hatalmas példányokról szóló beszámolóikat. Korábban a Sokszínű vidék is írt a Bükkben talált kétkilós vargányáról, az emberi fejnél is nagyobb óriáspöfetegről, illetve egy somogyi birtokon nőtt 4 kilós laskagombáról is.

Az idei gombaszezon márciusban kezdődött, a kucsmagombák az elsők között bújtak elő. E gombafaj erőszéleken, tisztásokon bukkan fel, ahol van, ott bőséggel kínálja magát, de nem jellemzője a hatalmas méret.

A kucsmagombák között a negyed kilós méretű igazi gigapéldánynak számít. Ezért is posztolta közösségi oldalán a Bükkszenterzsébeten élő Utassy Marianna, hogy a napokban a falu határában méretes kucsmagombára lelt, melyet egy mérlegre helyezve mutatott meg a Facebookon.

facebook/utassy marianna

A Miskolci Gombász Egyesület rendszerezése szerint a legnagyobb kucsmagomba a vastagtönkű kucsmagomba, melynek legnagyobb példányai elérhetik a negyed kilogrammot. A most Bükkszenterzsébeten talált kucsmagomba 27 dekát nyomott, így ez biztosan a rekordok közé számít.

Kapcsolódó
Félméteres gigagombát találtak Békésben
Ez a fajta nagyon finom, ehető, levesnek való, ráadásul nagyon szép is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik