Virágzó vidékünk

Elkezdődött a gombaszezon a magyar erdőkben

wikimedia commons
wikimedia commons
A cseh kucsmagomba az elsők között kínálja magát.

A gombászok nagy örömére befejeződött az uborkaszezon, az éledő természet újra tálcán kínálja a gombákat, egészen pontosan a legkorábbiak közül a cseh kucsmagombát, mely lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő ehető gombafaj.

A cseh kucsmagomba a nedves talajt preferálja, márciustól májusig terem, Magyarországon a legkorábban megjelenő kucsmagomba. A többi kucsmagombafélétől a süveg tönkhöz való magas kapcsolódása alapján jól elkülöníthető. Hasonló faj a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba.

A Magyar gomba barátok és a Csodálatos gombabirodalom Facebook csoportban egymást követik az örömteli bejegyzések a cseh kucsmagomba szedéséről. Alig kezdődött el a szezonja, máris bőséges termésről szólnak a beszámolók.

Amire érdemes figyelni: nyersen könnyen allergiát okozhat és gyorsan megromlik, ezért fogyasztása csak frissen és forrázás után ajánlott

– olvasható a Wikipédia szócikkében.

A cseh kucsmagomba felhasználásával többféle finomság készíthető. Klasszikus elkészítési módja a vajban párolás, de készülhet tejszínesen és zöldfűszer szószban, de tehetjük levesbe is. Kiváló köret húsokhoz és tésztákhoz.

Néhány ötlet kucsmagombára “hangszerelve”:

  • szósz
  • gombás-sóskás tészta
  • tyúkhúsleves kucsmagombával
  • kucsmagombás spagetti
  • kucsmagombás-medvehagymás pite
  • kucsmagomba krémleves
  • kucsmagombás csirkecombfilé
  • medvehagymás grízgombócleves kucsmagombával

Az ételek receptjei IDE KATTINTVA a Nosalty oldalán érhetők el.

Kapcsolódó
3 egyszerű és gyors gombás recept
Szezon van, gombaimádók figyelmébe!
Olvasói sztorik